Prospějí vyšší koncentrace CO2 rostlinám?

23. září 2010

Lidé potřebují ke svému životu kyslík, rostliny kyslík a oxid uhličitý. Znamená to, že čím více oxidu uhličitého, tím lépe se bude dařit rostlinám? Odpověď se snaží zjistit čeští vědci.

Hodně se mluví o tom, že zvýšená koncentrace CO2 vede ke skleníkovému efektu a k oteplování planety. I když my zprávy tohoto typu vnímáme negativně, z hlediska rostlin, které využívají CO2 za pomoci světelné energie a enzymu RUBISCO k výrobě cukrů při fotosyntéze, by to ale mohlo být výhodné.

V minulosti pravděpodobně došlo ke zvýšení koncentrace CO2 v ovzduší a k následnému oteplení několikrát. V důsledku toho se na zemi rozšířila plocha lesů a pralesů, které rychle zpracovávaly nadbytečný CO2 v atmosféře a přispěly tak k opětovnému ochlazení klimatu. Mohlo to tak ale fungovat doopravdy? A pokud ano, bude to platit i v případě současného globálního oteplování způsobeného člověkem?

Jak reagují současné rostliny na zvýšenou koncentraci CO2? Studiem tohoto problému se také zabývají na Katedře fyziky PřF Ostravské univerzity v Ostravě ve spolupráci s brněnským Ústavem systémové biologie a ekologie AV ČR. Více prozradil doc. Jiří Kalina z Ostravské univerzity v Ostravě v přírodovědném magazínu Natura.

Pohled do pokusného skleníku
autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.