Propouštění v BBC a statisícové pokuty

20. říjen 2007

Už 18. ledna tohoto roku oznámila britská ministryně kultury Tessa Jowellová, že výše ročního poplatku za televizi vzroste během dvou následujících let celkem o šest procent a poroste až do roku 2012.

Poplatek, který všichni platí za veřejnoprávní vysílání BBC tak během pěti let vzroste z nynějších 131ti liber ročně (což je asi 5300 korun) na více než 151 liber. Z celkové sumy připadají zhruba dvě třetiny na televizní a třetina na rozhlasové vysílání. Ministryně dále naznačila, že zvýšení umožní BBC pokrýt náklady na přestěhování stovek londýnských pracovních míst do Manchesteru, zachování vysílání více méně v nynějším rozsahu a investice ve výši 1,2 miliard liber, hlavně na přechod na digitální vysílání. Podle tehdejší reakce generálního ředitele Marka Thompsona tak sice BBC dostane v příštích šesti letech asi 20 miliard liber, ale bude muset ušetřit asi tři procenta ročně. To prý bude velmi bolestivé, neboť vláda nevyhověla jeho požadavkům na větší zvýšení poplatků.

Od onoho prohlášení a započetí veřejné debaty nyní uplynulo devět měsíců, během kterých události daly za pravdu názorům mnoha kritiků, včetně řady poslanců parlamentu. Ti tvrdí, že televizní a rozhlasové poplatky pro BBC by měly být v éře příklonu diváků a posluchačů k mnohosti a rozmanitosti globálního satelitního vysílání i místních komerčních stanic a začínající digitalizace zmrazeny či úplně zrušeny. Tvrdí také, že BBC s nynějším počtem zaměstnanců kolem 27ti tisíc je obrovským a poněkud zpupným polostátním byrokratickým tělesem s vlastními politickými lokty, což má nepříznivý vliv na kvalitu její produkce. Oblíbený komentátor BBC Jeremy Paxman, známý kritikou vlastního vedení, nedávno řekl, že nerozumí tomu, proč by měla organizace s příjmy více než tři miliardy liber (tedy 120 miliard korun) ročně, procházet nějakou rozpočtovou krizí. Už také proto, tvrdí jiní kritikové, že rozpočet je v současné době reálně o pětinu vyšší než před deseti roky a ušetřit se dá třeba na množství websites a digitálních kanálů, které nikdo nesleduje.

V posledním týdnu se ovšem situace vyhrotila, když začalo být jasné, že ono tvrdé šetření ohlášené na počátku roku, se nyní promítne do rozsáhlého propouštění zaměstnanců, což ve čtvrtek potvrdil generální ředitel Thompson. Ten oznámil propuštění zhruba 2500 zaměstnanců v příštích šesti letech - většinou metodou dobrovolných odchodů -- a omezení výroby programů o zhruba deset procent s častějším opakováním těch už odvysílaných. Propouštění se má hlavně týkat zaměstnanců produkce regionálních, dětských, zpravodajských a publicistických programů, kterých v BBC pracuje na 16,500. Výroba zpravodajství a publicistiky bude centralizována, aby prý pořady mohly být i nadále páteří vysílání. Přestěhování částí organizace do Manchesteru vytvoří asi 700 nových pracovních míst a finance pomůže obstarat i prodej prý už nevyhovujícího londýnského televizního centra. Snížení počtu originálních pořadů by pak mělo ušetřit asi sto milionů liber ročně, i když pořady jako Panorama, Horizon a podobně, stejně jako klíčové dětské pořady budou zachovány. Vzhledem k rozsahu úsporných opatření jsou reakce odborů velmi ostré a hovoří se o hlasování o vyhlášení stávky. Veřejnost je však už dotčena méně a to i proto, že během tohoto roku došlo ke zveřejnění řady ne právě profesionálních přehmatů a podvodů diváků a posluchačů, kterých se BBC a další elektronická média dopustila.

Zhruba ve dvanácti případech interaktívních pořadů, kde diváci či posluchači měli volit buď vítěze soutěží, nebo nejlepší hudební skupiny či zvířátka v dětských pořadech, zfalšovali pracovníci produkce BBC výsledky. Buď některý z nich hrál roli vítěze soutěže, nebo bylo už rozhodnuto a veřejnost byla stále vyzývána, aby po telefonu hlasovala, nebo se vůbec nikdo neozval a jméno vítěze hlasování bylo vymyšleno. Podvádění zahrnovalo i oblíbené pořady jako Blue Peter, Comic Relief, Children in Need, hudební show na prvním a šestém rozhlasovém kanálu a pop music program White Label na World Service. Musel také odstoupit šéf programů televize BBC 1 Fincham, poté co královna byla ve špatně sestřihané ukázce osočena ze svévolného odchodu z natáčení pořadu o portrétním fotografování.

Statisícové pokuty zaplatí i nezávislá televize ITN, jejíž předseda správní rady Michael Grade vystoupil ve čtvrtek na obrazovce s omluvou, neboť jeho televize, stejně tak jako čtvrtý a pátý kanál se dopustily podobných podvodů. Ranní GMTV například zaplatí dva miliony liber pokuty za vyzývání diváků k telefonickému hlasování na drahé lince, když už neměli možnost soutěž vyhrát a ITV zrušilo udílení letošních Cen komedie, neboť se prý přišlo na podvod také v telefonickém hlasování. Mnozí se nyní táží, zda to vše není součástí stejné kultury nezodpovědnosti, svévole, tolerance vůči klamání druhých a rozmařilého utrácení peněz organizací i veřejnosti, která údajně vedla k onomu nárůstu BBC do nynějšího kolosu. Do Otesánka, který se už nemůže vejít do rozpočtu, neboť ztratil měřítko užitečnosti a důležitosti ve spleti ztřeštěných innovací a mnohdy téměř úpadkových výstřelků stále košatější až nabubřelé produkce. V rozhlasu se to často ztratí, ale v televizi to je bohužel vidět. Co však je na celé krizi britských elektronických médií zjevně pozitivní, je nynější otevřená debata, která vše provází a vzbuzuje naději, že bude nalezeno řešení.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio