Programátor objevil antickou památku přes internet

15. listopad 2005

Italský programátor Luca Mori objevil od svého pracovního stolu pozůstatky vily pocházející z dob starověkého Říma. Z minuty na minutu se tak stal archeologem, aniž by opustil svou kancelář. Průběh objevu přiblížil před nedávnem časopis Nature. Co je k takovému objevu všechno zapotřebí? Podmínky jsou v zásadě dvě. Štěstí a podrobné družicové snímky naší planety.

To první se zaručit nedá. To druhé může mít doma téměř každý. Společnost Google totiž volně na internetu zpřístupňuje podrobné satelitní snímky naší planety, které se dají prohlížet pomocí programů Google Earth a Google Maps.

Luca Mori si prohlížel okolí svého rodného města Sorbolo poblíž Parmy, když ho na mapě zaujal výrazný oválný objekt velký zhruba 500 metrů. Později se dozvěděl, že se jedná o meandr řeky vyschlé už ve starověku. Na satelitních snímcích byl pozůstatek jejího koryta dobře patrný, protože bývalé řečiště absorbovalo odlišné množství vlhkosti než okolí.

Poblíže bývalého koryta zaujaly italského programátora geometricky pravidelné stíny. V přírodě je taková symetrie málo obvyklá. Pozornější pohled ho pak přesvědčil, že se jedná o pozůstatky lidské činnosti.

Mori svůj objev ohlásil na svém internetovém blogu Quellí Della Bassa a obrátil se i na archeology z Národního archeologického muzea v Parmě. Experti potvrdili pravost nálezu. Původně se domnívali, že se jedná o pozůstatky obydlí z doby bronzové, ale na místě pak našli fragmenty keramiky, které odkazují do římských dob. Rozsáhlejší archeologický průzkum místa musejí ještě schválit úřady.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.