Profesor Václav Černý

14. březen 2014

Druhého července 1987, to znamená před 20 lety, zemřel jeden z neosobitějších tvůrců české kultury vůbec - profesor Václav Černý. Patřil k těm nemnohým, kteří byli schopni nejen "intelektuálně spekulovat", ale především své přesvědčení a poznání hájit ve veřejném životě.

Byl za to dvakrát vězněný. Jednou za nacistické okupace, pak za komunistického teroru v padesátých let v Československu. Zdůrazňuji, že podoba mezi oběma -ismy není náhodná.

Pro všechny, kteří se nechávají zaslepit takzvanými dobrými myšlenkami komunistů a jejich ideologií, jen připomínám, že fašismus a posléze nacismus se od komunismu ve svých důsledcích nijak nelišil. Obě ideologie nekompromisně potíraly projevy individuálního myšlení a lidské existence.

Obojího si zažil i univerzitní profesor Václav Černý víc než dost. Třikrát musel opustit svou pedagogickou činnost, dvakrát z toho během éry reálného socialismu v Československu. Ve svých několikasvazkových Pamětech, jež zahrnují období 1921-1972 a které vycházely nejprve v exilovém nakladatelství '68 Publishers, doslova uvádí: "Nikdy, s vámi nikdy! Zkurvili jste lidskost na zhovadilost, ve které zanikla poslední stopa člověčí důstojnosti."

Snad je to jasný vzkaz pro všechny věčné nostalgiky nebo nové obhájce komunismu s jakoukoli tváří. Vzkaz, který nevychází pouze z Černého temperamentní povahy, ale z osobních zkušeností hluboce vzdělaného člověka. Člověka, který nedělil svět na půdu akademickou a reálnou, neboť svým přístupem k životu a práci propojoval oba světy v jediný, náš.

Pro rubriku z Rozhlasového archivu jsem připravil unikátní nahrávku z 12. června 1968. Vznikla tedy zhruba dva měsíce před okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy.

0:00
/
0:00

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 20. 7. 2007.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.