Proč si Putin drží Medveděva?

Dmitrij Medveděv často vypadá jako podivný předseda ruské vlády. Hodně lidí očekávalo, že se po vypršení prezidentského mandátu v květnu 2012 stáhne na nějaké nenáročné a dobře placené místo, ale prezident Putin si ho pořád drží v čele kabinetu. Otázkou je proč, přemýšlí ruský server St. Petersburg Times.

Medveděvovo prezidentství nebylo úspěšné podle vůbec žádných měřítek. Jeho počáteční liberální program, jenž vyvolal naděje u některých intelektuálů, se rychle rozplynul. Na veřejnosti vystupoval jako slabý, plachý a neobratný politik. Všichni se posmívali jeho infantilní vášni pro technické vymoženosti a lásce k britským rockovým kapelám šedesátých let, kvůli které působil jako zastydlý puberťák, píší St. Petersburg Times .

Špatné hodnocení Medveděva je snad to jediné, co mají společného Putinovi zastánci i odpůrci. Medveděv v roli prezidenta očividně občas iritoval i samotného Putina, který po svém návratu do prezidentské funkce okázale omezil modernizační program, který Medveděv hájil. A Medveděv ani za svého současného mandátu premiéra neudělal nic, co by rozptýlilo dojem, že je naprostá nula. I Putin kritizuje práci jeho vlády a vyjadřuje nespokojenost s tím, že se nedaří realizovat jeho nařízení z května 2012 týkající se sociálních programů a ekonomiky.

Medveděv musí být navíc Putinovi neustálou připomínkou, že zatím nevychoval svého důstojného nástupce. V roce 2007 až 2008 se rozhodoval mezi Medveděvem a bývalým ministrem obrany Sergejem Ivanovem, jenže zvolený Medveděv se skutečným politickým vůdcem nestal. Dnes už Putin o nástupci neuvažuje a je pravděpodobné, že v prezidentském úřadu zůstane až do roku 2024. Není jasné, kdo jej nahradí potom, ale Medveděv to určitě nebude. Putin s ním má zřejmě jiné plány.

Ruská ekonomika vloni stagnovala a letos se možná ocitne v recesi, ale Putin jako by žádný hospodářský debakl neočekával a rozhazuje peníze všude kolem, jako by neměl nastat zítřek. Poskytl půjčku v hodnotě mnoha miliard dolarů Ukrajině a Bělorusku a bere na sebe obrovské břemeno miliardových půjček na olympiádu v Soči. Medveděva nechává u kormidla, což není právě moudré rozhodnutí do bouřlivého počasí. Jenže z Medveděva a jeho vlády lze také udělat vhodné obětní beránky, až dojde k nejhoršímu. Pak by mohl Putin povolat bývalého ministra financí Alexeje Kudrina, který by zemi vyvedl z hospodářské krize.

Slábnoucí liberální pověst Medveděva se zase může Putinovi hodit při případných zásazích proti disentu po olympijských hrách v Soči, jak se mnoho členů opozice obává. A pokud by po nedávné menší amnestii měly náhodou následovat další kroky s cílem dosáhnout usmíření doma a vylepšit pověst Ruska v zahraničí, pak by se dal Medveděv naopak vystrčit do popředí jako reformátor. Putin však rozhodně zůstane tvrdým a nekompromisním národním vůdcem, uzavírá ruský server.

Zpracováno za zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio