Proč se slaví svátky

26. prosinec 2009

Dnes na Štěpána slaví křesťané druhý svátek vánoční. A tak možná není od věci připomenout si, jaký význam svátky mají. Proč je vlastně důležité oddělovat všední dny od těch svátečních.

V dnešní době bereme svátky nikoli jako příležitost k odpočinku, ale jako den navíc , který využijeme k dohnání pracovních či jiných restů. Tím, že neoddělujeme svátky od všedních dní, ale proměňujeme vlastní život v lineární řadu šedých za sebou jdoucích dnů. Biskupský vikář Aleš Opatrný upozorňuje na to, o co se ignorováním svátků ochuzujeme:

"Mohou být příležitostí k tomu, aby si člověk vděčně uvědomil bohatství svého života, bohatství lidských vztahů, toho, co překonal šťastně. No a v našem středoevropském prostoru, když člověku vypadne slavení křesťanských svátků, tak mu vypadne v podstatě kus kulturní historie a to si myslím, že je také dost velké ochuzení."

Putování k Betlému v Dobré Vodě u Toužimi

Šedý život bez oslav významných dnů může způsobovat i deprese, nudu a pocit prázdnoty. Neumíme si na sebe udělat čas nebo se dokonce bojíme si ho udělat. Proto i dny volna zaplňujeme neodkladnými činnostmi, abychom se při odpočinku nemuseli potkat sami se sebou. Takovým způsobem potenciál svátků zdaleka nevyužijeme. Religionista Martin Chadima tedy doplňuje, jak sváteční dny smysluplně prožít :

"Jeďte na tři dny do hermeticky uzavřené chaty, žádný internet, žádný skype, mobily, rádia, videa - nic, petrolejka, vařte si na prostém vařiči, buďte sami se sebou. Vlastně neumíme jakoby oprostit tu mysl od té činnosti, my to musíme udělat za každou cenu, ale to je špatně."

Děti si připravují lampičky na putování k Betlému

Tak co, umíte si představit že byste si vypnuli mobil, televizi, rádio i internet a prostě v tichosti odpočívali? Pro ty, kteří se obávají, že pokud by si dovolili jeden den naprostého klidu, museli by pak vše napracovávat ve dnech všedních, má religionista Martin Chadima jedno ujištění:

"Pokud si dáte pár dní opravdového volna a ztišení se, tak zjistíte, že uděláte potom mnohem více práce, než když budete o těch svátcích pracovat a budete stejně tak trošku pořád unavení a vyčerpaní. Je to i načerpání nových sil, a pokud člověk tomu dá duchovní rozměr, tak je to čas neskutečně nabíjející."

autor: kko
Spustit audio

Více z pořadu