Proč právě Českými Budějovicemi pochodují protiromské demonstrace?

12. červenec 2013

O víkendu se mají v Českých Budějovicích konat další protiromské demonstrace. Už o uplynulých dvou víkendech se tato část města proměnila v bitevní zónu.

Na jedné straně rozlícení radikálové, na druhé straně těžkooděnci, vrtulník, psi, policisté na koních, připravená vodní děla.

Na začátku byly půtky romských a neromských dětí na pískovišti, které přerostly v konflikt dospělých. Záminka, nebo poslední kapka, která rozpoutala tažení extrémistů na českobudějovickou romskou komunitu, k němuž se přidávali i lidé ze sídliště?

Protesty radikálů pozorně sledoval ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Extremistům podle jeho slov stačí k vyvolání masových nepokojů jakákoliv sebemenší záminka, kterou pak využijí ke svému zviditelnění.

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma ale odmítá, že by radnice situaci na sídlišti podcenila nebo neřešila. „Určitě každý z těch lidí může namítnout, že se na tom sídlišti subjektivně bojí, že se tam bojí děti, že se třeba bojí lidi po setmění někam chodit. Na druhou stranu ale o těch problémech a obavách musí mluvit. Když o nich nemluví, tak to není nikdo schopen řešit, protože o problémech prostě neví.“

Právě proto, aby lidé z Máje mohli představitelům města i policii říct, jak se na sídlišti cítí, svolala radnice tento týden veřejné fórum. Přišly na něj stovky lidí. Namísto plodné diskuse ale debatu ve sportovní hale přerušoval pískot, skandování, potlesk i ironický smích. Lidé ze sídliště odcházeli s pocitem, že se nic nevyřešilo.

„V okamžiku, kdy situace takto eskaluje jako v Českých Budějovicích, tak už se to velmi těžko řeší,“ říká mimo jiné v následující analýze vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. A připomíná také obdobné situace například na Šluknovsku.

I scénář je podle ní obdobný – „demonstrace pořádají lidé odjinud, extremisti, radikálové, kteří se potřebují zviditelnit,“ říká Šimůnková.

Také ale připouští, že vlády zatím nedokázaly do praxe zavést důležité nástroje pro řešení problémových lokalit. Tedy zákon o sociálním bydlení a změnu systému výplaty dávek na bydlení, které ale ve skutečnosti jdou tzv. obchodníkům s chudobou.

autoři: Lída Rakušanová , pku
Spustit audio