Proč osekvenovat žampion

23. září 2010

Žampion dvouvýtrusý, nebo také pečárka dvouvýtrusná (Agaricus bisporus) patří mezi jedlé - a velmi oblíbené - druhy hub. Vyznačuje se však i řadou dalších užitečných vlastností, díky kterým se vědci rozhodli osekvenovat celý jeho genom.

Tento druh hub je například jedním z nejvýkonnějších dekompozitorů, kteří rozkládají rostlinný materiál - jako jsou spadané listy nebo hrabanka. Jakým způsobem to žampiony dělají, zatím není příliš jasné. Osekvenování celého jejich genomu by mělo přinést informace o tom, které enzymy jsou pro rozkladné procesy klíčové - což by mohli využít inženýři, kteří se zabývají výrobou biopaliv. Pro vědce, kteří se zabývají remediací, zase může být významné zjištění, proč žampiony dokážou z půdy akumulovat větší množství těžkých kovů, než jiné houby.

Logo

Znalost genomu žampionů využijí i klimatologové, kterým tyto houby slouží jako jeden z modelových organismů pro studium koloběhu oxidu uhličitého mezi atmosférou, rostlinami a půdou. A v neposlední řadě, pěstitelům žampionů pro potravinářský trh osekvenování umožní zlepšovat kvalitu produkce a cíleně šlechtit odrůdy odolnější vůči nemocem.

Genom této neobyčejně užitečné houby obsahuje asi 35 megabází genetické informace, které kódují přibližně 11 000 genů. Projekt, který budou koordinovat vědci z University of Warwick, počítá s tím, že do tří let bude osekvenováno 90% genomu Agaricus bisporus.

autor: Martina Otčenášková