Proč Josef Hojdar opustil poslanecký klub ČSSD?

22. červenec 2003

Křehká vládní většina nemusí přežít reformu veřejných financí. Na její průchodnost vsadil hlavu premiér Vladimír Špidla. Vyprovokoval tím mimo jiné sázkové kanceláře k vypsání sázky, zda jako předseda vlády vydrží ve funkci i o těchto vánocích. První konkrétní jednání na parlamentní půdě o reformních krocích je tady, a ještě než vůbec odstartovalo, začala se křehká většina hroutit. Alespoň po formální stránce. Sociální demokrat Josef Hojdar oznámil, že odchází z poslaneckého klubu Sociální demokracie.

Logicky by se očekávalo, že zároveň opustí ČSSD. To se však zatím nestalo. Takže sociální demokrat nebude členem sociálně-demokratického klubu, ale bude vystupovat jako sólista. Součet členů poslaneckých klubů, tvořících vládní koalici, tak v současné době činí rovnou stovku. Převedeno na vládní úroveň to znamená, že Špidlův kabinet ztratil formálně ve Sněmovně byť jen minimální většinu. Na Hojdarově gestu je zajímavé, že se jedná o předsedu hospodářského výboru. Po volbách figuroval Hojdar na seznamu kandidátů na post ministra průmyslu a obchodu. Vzhledem k jeho propojení na některé podniky, především ze severu Čech, se o něm hovořilo jako o druhém Grégrovi.

Hojdar například působil ve vedení Mostecké uhelné společnosti a kritizoval vládu za návrh privatizovat státní podíl v Severočeských dolech Chomutov a v Sokolovské uhelné společnosti. Hojdar musel také vysvětlovat, jak je to s jeho poradcem Šofrankem, který byl obchodním partnerem podivného rakouského podnikatele Baraka Alona, spojeného s podezřením z tunelování Komerční banky.

Jméno Hojdar se širší veřejnosti představilo ještě v jiných souvislostech. Konkrétně se skandálem kolem preferenčních hlasů. Policie vyšetřovala, jak se na sídlišti Chánov objevily předem označené volební lístky. Některým voličům se totiž do ruky dostala pouze obálka, ve které byl jediný volební lístek. Na něm byla kandidátka Sociální demokracie a na ní byl zatržen preferenční hlas právě pro Hojdara. Ten se hájil nepříliš přesvědčivě tím, že to je komplot proti jeho osobě. Patrně tato aféra ho definitivně vyškrtla ze seznamu uchazečů o ministerský post.

Tuto promarněnou šanci Hojdar úplně nestrávil, což se mimo jiné občas projevilo v odlišném hlasování, než jaké bylo oficiální stanovisko poslaneckého klubu Sociální demokracie. I když se ČSSD nemohla stoprocentně spolehnout na Hojdarovu loajalitu, přesto v důležitých momentech podpořil koaliční vládu. Ať už při hlasováních o důvěře kabinetu, nebo o přijetí státního rozpočtu na letošní rok. Také první hlasování v nové roli Hojdar zvládnul tak, jak zatím slíbil. Tedy, že nebude vládě, při prosazování reformy veřejných financí házet klacky pod nohy.

Na právě probíhající schůzi Poslanecké sněmovny se zákony, související s reformou, mají přijímat. Aby k tomu vůbec došlo, musel se schválit program schůze. Na první pokus se tak nestalo. Pro návrh zvedlo ruku pouhých 97 poslanců. Ke schválení bylo potřeba 101 hlasů. Tedy přesně tolik, kolik měla ještě včera vládní koalice. Schůze tak mohla skončit dříve, než začala. Premiér Špidla však protestoval proti tomu, že se u jeho jména v počítačovém záznamu hlasování objevilo, že se zdržel. Vladimír Špidla však tvrdil, že zvedl ruku pro návrh.

Následovalo hlasování nové a podle logiky by se měl počet hlasů pro schválení programu schůze zvýšit pouze o Špidlův hlas. Konečný součet však ukázal, že program byl schválen 101 hlasem. Znamená to, že názor museli změnit další tři poslanci. Pohled do záznamu hlasování potvrdil, že Josef Hojdar v obou případech podpořil program schůze. Samozřejmě, to ještě neznamená, že v konkrétních návrzích zákonů bude pro ně hlasovat. Tím, že oznámil odchod z poslaneckého klubu, rozloučil se s ambicemi za současného rozložení sil v ČSSD. Pokud na něj nemá vedení Sociální demokracie nějaké kompromitující materiály, kterými by ho mohlo přitlačit ke zdi, může se ve Sněmovně chovat jako neřízená střela.

Tedy může hlasovat podle toho, jak se mu to bude líbit nebo co mu přinese největší zisk. Hojdarovo rozhodnutí opustit klub Sociální demokracie přichází v zajímavé chvíli. Nejde pouze o jednání o reformě veřejných financí. Další pozoruhodnou okolností je veto prezidenta republiky novele zákona o dani z přidané hodnoty. Aby ho Sněmovna přehlasovala, musela by vládní koalice zvednout jednotně ruku. Bez Hojdara by to bylo obtížné. Navíc o novele by se mělo znovu hlasovat na podzim, a to by měla chybět další poslankyně vládní koalice. Hana Marvanová by se měla stát potřetí matkou a být alespoň pár týdnů mimo Sněmovnu.

Dalším zajímavým souběhem událostí je dění uvnitř KDU-ČSL. V den, kdy Josef Hojdar opustil poslanecký klub Sociální demokracie, vystoupil na veřejnosti Miroslav Kalousek. Kalousek ČTK řekl, že vyslyšel řady výzev z členské základny a rozhodl se kandidovat na nejvyšší stranickou funkci. Pro mě je to víceméně povinnost prezentovat alternativu trochu jiných akcentů programu KDU-ČSL, řekl budoucí kandidát na šéfa Strany lidové, Miroslav Kalousek. Souběh zmiňovaných okolností může samozřejmě vyvolávat spekulace, zda jde pouze o Hojdarův nesouhlas s prací poslaneckého klubu Sociální demokracie nebo zda jde o rozehrání vyšší hry.

Na jejím konci by mohlo být nové vedení Sociální demokracie a KDU-ČSL a také úplně jiné složení vlády.

autor: Petr Hartman
Spustit audio