Proč čtyřhranka kouká nad vodu

29. duben 2011
Monitor

Některá očka čtyřhranek, živočichů podobných medúzám, mají překvapivý účel – sledují objekty nad vodou, podle kterých se živočich může orientovat.

Žahavci čtyřhranky (Cubozoa) se vyskytují především v tropických mořích. Některé druhy – například karibská Tripedalia cystophora - jsou obyvateli mangrovů, kde musí plout v relativně stísněném prostoru mezi kořeny stromů a vyhýbat se řadě překážet, které by mohly poškodit jejich dlouhá chapadla. K orientaci jim přitom slouží až překvapivě sofistikovaný systém. Každá čtyřhranka má 24 očí čtyř různých typů. Biologové z Lundské univerzity objevili, že jedna čtveřice oček karibských čtyřhranek vždy směřuje přímo vzhůru – a to nehledě na to, jak je živočich právě orientován.

Aby přišli na to, proč se čtyřhranka neustále dívá několika svýma očima nahoru, provedli několik experimentů. Pokusné jedince vložili do průhledných otevřených nádrží, které umístili do mangrovových porostů Portorika. Pokud nádrž ležela pod příkrovem stromů nebo v jejich blízkosti, čtyřhranky opakovaně narážely do té stěny, která byla stromům nejblíže. Pokud však nádrž byla dál než 12 metrů od stromů a ty z hladiny vody nebyly viditelné, plavaly čtyřhranky všemi směry.

Vědci z toho vyvodili překvapivý závěr: čtyřhranky, které tráví celý život ve vodě a nemají žádný mozek, využívají orientační body, které se nacházejí nad vodou. To, že se čtyřhranky snaží zůstat ve vodě pod stromy, kde mají více potravy, je logické. Je to však první známý případ, kdy nějaký vodní bezobratlý živočich využívá tak sofistikovaný systém orientace.

Zdroj: The Journal of Experimental Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio