Problémy pouze paragrafy nevyřeší

23. září 2000

Pokud nechtějí riskovat několikaleté vězení, mohou si skinheadi už pomalu nechat narůst vlasy a schovat svoji uniformu do skříně. Také skalní příznivci leninského třídního boje by na něj měli zapomenout a sundat z klopy odznáček svého naštěstí už desítky let mrtvého ideového vůdce Uljanova, nebo chcete-li Lenina.

Poslanecká sněmovna totiž přijala novelu trestního zákona, která má šíření třídní nenávisti postihovat několikaletým vězením. Alespoň přesná citace příslušného paragrafu o tom vypovídá.

Takže cituji: „Kdo podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.“ Konec citátu.

Právě zmíněný paragraf není převratnou novinkou. V trestním zákonu se vyskytuje už dlouhou dobu. Nová je pouze sazba. Dosavadní mohla poslat hříšníka za mříže maximálně na rok. Kolikrát se tak stalo, to by nebylo těžké spočítat. Takových případů bylo minimálně. Ostatně různé statistiky nezávislých občanských iniciativ, které podobné jevy ve společnosti monitorují, o tom jasně vypovídají.

Podle logiky poslanecké novely by to šlo vyložit také tak, že se policisté, státní zástupci a soudci podobnými případy vážně nezabývali, protože postih za ně byl minimální a proto bylo zbytečné věnovat jim mimořádné úsilí. Zvýšením sazby až na pět let by mělo být všechno jinak.

Nebude. Skinheadi dál budou na ulicích vyřvávat „Cikáni do plynu“, vyznavači třídní nenávisti si dál povedou svou a budou vykřikovat přání smrti pro buržoazii. Činí to ostatně už několik let, často i prostřednictvím pololegálních nebo i oficiálně povolených tiskovin a nic se neděje.

Policisté často ztrácejí v těchto záležitostech zrak a sluch. Svědci v případě, že přece jenom dojde k vyšetřování, si pak nemohou na nic vzpomenout a státní zástupci případně soudci rádi uzavírají podobné kauzy pro nedostatek důkazů. V tomto postupu jim nemůže zabránit ani sebedokonalejší novela trestního zákona.

Tím spíš,že politici nevytvářejí na orgány činné v trestním řízení tlak, aby se projevy třídní nenávisti důsledně zabývaly. Navíc proti podobným jevům se nejlépe bojuje tím, že společnost dělá všechno proti tomu, aby k šíření nenávisti vůbec nedocházelo.

V atmosféře, kdy je každý podnikatel pomalu považován za tuneláře, novinář za páchnoucí žumpu, Róm za zloděje, to jde těžko. A protože ani ve školách nejsou někteří učitelé schopni vést žáky k toleranci a protože společnost se stále ještě točí k postiženým lidem zády, alespoň v konfrontaci s vyspělým světem, není úplně podstatné, zda příslušná novela projde v Senátu, nebo bude schválena. Efekt bude patrně stejný.

Nenávisti a zášti ve společnosti pouze díky strohé řeči paragrafů určitě neubude. Takže skinheadi si mohou dál v klidu leštit kanady a holit hlavu a příznivci Vladimíra Iljiče mohou blýskat v klopě saka odznak Lenina a šířit třídní nenávist. Možná, že za několik let je budou chtít poslanci opět postrašit a schválí další novelu.

A v ní sazbu za podporu a propagaci hnutí potlačujících lidská práva a svobody posunou na desítky let.

autor: Petr Hartman
Spustit audio