Pro stranu, která by šla s Babišem do koalice, by to byl polibek smrti, myslí si Pehe

22. říjen 2017

Sněmovní volby překreslily politickou mapu Česka. Do Poslanecké sněmovny se dostalo 9 stran, s velkým náskokem zvítězilo hnutí ANO. Už v neděli začala první povolební vyjednávání. Ráno se hnutí ANO sešlo s komunisty, odpoledne je čekají Starostové. Jak číst výsledek voleb? A co se bude dít v příštích dnech?

Analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová očekává reakci ve vedení tradičních stran, která po volebním debaklu musí přijít. Předseda KSČM Vojtěch Filip čelí vnitrostranické kritice u delší dobu, změnu čeká i u ČSSD, jejíž výsledky hodnotí jako velmi slabé.

Politolog Jiří Pehe říká, že je nakročeno k volebnímu patu. Výsledek voleb také ukázal, že pravolevá přímka dělení politického spektra končí a ukazuje se trend podkovy, kdy se k sobě přibližuje extrémní levice a extrémní pravice.

Sanitární role komunistů

„Úspěch Tomia Okamury i Andreje Babiše souvisí s tím, že komunistická strana tady hrála dlouho takovou sanitární roli, že po rozpadu Sládkových Republikánů na sebe natáhla tento typ voličů a byla tou protestní stranou. Ovšem teď přišli, lidově řečeno, jiní borci a s nimi ti poněkud unavení a postarší komunisté nedokáží soutěžit,“ vysvětluje Pehe.


Hosté speciálu:
- Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu
- Bohumil Pečinka, komentátor týdeníku Reflex
- Jiří Pehe, politolog
- Marie Bastlová, analytička Českého rozhlasu
- Petr Jedlička, redaktor Deníku Referendum a analytik zahraničního dění

Podle komentátora týdeníku Reflex Bohumila Pečinky ve volbách prohrál liberální svět, ať už levicově-liberální nebo pravicově-liberální, a to nedostatkem uvěřitelných vůdců. „Babiš vyhrál, dokázal sjednotit levicově-protestní svět a teď je na tom druhém světě, aby se dokázal sjednotit. Prezidentská volba za pár měsíců bude přesně tím typem výzvy, která možná povede k tomu, že tento svět zahodí své animozity a něco udělá.“

Protestní revoluce, nebo bývalá koalice

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman hodnotí situaci v ODS, kde obstarává pnutí Václav Klaus ml., Pečinka se ale domnívá, že to je slepá cesta, protože není ve vedení strany. Podle jeho soudu půjde Andrej Babiš dvěma cestami – buď protestní revolucí, nebo obnovou bývalé koalice:

„Babiš půjde dvěma směry – buď bude chtít provést tu svou protestní revoluci a dovést ji do konce, buď bude brát vážně, co napsal ve své knize o snění, že chce provést podstatné ústavní změny systému – pak se musí orientovat na svět Okamury a komunistické strany, nebo k tomu bude chtít přistoupit pragmaticky, zapomene na svou knihu, na protestní sliby a vydá se cestou obnovy bývalé koalice.“

Redaktor Deníku Referendum a analytik zahraničního dění Petr Jedlička vidí jako další překvapení voleb úspěch Pirátské strany, což je v Evropě unikát, protože strany tohoto typu šly nahoru před pěti až šesti lety. Domnívá se, že Piráti využili prostor v poptávce mladých voličů, kteří chtějí něco jiného, něco transparentního a nezatíženého ideologií.

Piráti už včera představili část pravděpodobných budoucích poslanců

Polibek smrti

Vyjednávání politických stran už začala, zástupci některých ale rovnou prohlásily, že s hnutí ANO spolupracovat nebudou. Problém jednání s ANO vidí Jiří Pehe i ve zkušenosti stran ze spolupráce s Andrejem Babišem:

„Strany, které by s ním šly do koalice, tak ty, co tam byly teď, si zkusily, že je Andrej Babiš dokonale vysál a strana, která by s ním šla do vládní koalice – kupříkladu ODS, tak spíš než že by si tím polepšila pro příští volby, tak může očekávat, že to je polibek smrti.“

Poslechněte si celý speciál Názorů a argumentů o povolební situaci v České republice >>
autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio