Prezidentští kandidáti v USA

5. říjen 2008

Dnes v Severní Karolíně dochází benzin. Lidé stojí fronty u pump, které pomalu zavírají. Stav paliv v USA je přirovnatelný k ropné krizi 1973 a finanční trhy jsou seriozními americkými medii přirovnávány k roku 1929.

Proč v této situaci, která byla do značné míry způsobena politikou presidenta Bushe, je tak vysoké procento Američanů připraveno volit republikána Johna McCaina?

Jako senátor, je John McCain jedním z nejpřijatelnějších republikánů. Mam k němu respekt již od roku 2002, kdy se společně s demokratickým senátorem Feingoldem snažil o reformu financování politických kampaní tak, aby omezil obrovskou roli zájmových lobby v Kongresu. Svůj politicky charakter dále prokázal, když oponoval Bushovovým snahám legalizovat týrání zajatců jako formu výslechu. Také jeho pozice vůči globálnímu oteplování a imigraci z Latinské Ameriky jsou uměřeně realistické na rozdíl od jiných republikánů a především od prezidenta Bushe.

McCain je ale špatným kandidátem na prezidenta. Jeho kampaň nemá vizi a nebyl schopen předložit promyšlená řešení zásadních problémů, které stojí před americkou společností: kontrola státních financi, regulace finančních trhů, přístupné zdravotní pojištění, efektivní ukončení války v Iráku, znovuoživení silných diplomatických vztahů se spojenci, strategie na diplomatické řešení problémů ve vztahu ke státům jako Irán, Sýrie, Venezuela, Severní Korea, Čína, Rusko atd. McCainova kampaň je bezobsažná. Neřeší současnost a nevidí do budoucnosti. Stojí pouze na minulosti, a to především na jeho hrdinství ve Vietnamu, kde byl týrán jako válečný zajatec, ale odmítl propuštění, jež mu bylo nabídnuto coby synovi admirála, pokud nepůjdou i jeho spoluvězni, a na jeho dlouholeté kariéře v senátu.

Amerika ale nepotřebuje válečné hrdiny ani specialisty na předsednictví legislativních komisí, Amerika potřebuje koncepčně vyřešit zásadní problémy, které všichni cítíme, u pumpy či u doktora. McCain ukázal svoji nevypočitatelnost rozhodnutím nominovat Sáru Palinovou, neznámou, teprve dva roky sloužící guvernérku Aljašky, svoji kandidátkou na vice-prezidentku. Toto rozhodnutí bylo takticky vypočítané a zásadně pomohlo zmotivovat základnu republikánských voličů. Bylo vsak nesmírně krátkozraké.

Dvaasedmdesátiletý McCain trpí rakovinou kůže a existuje tudíž určitá pravděpodobnost, ze by nemusel dožít konce svého mandátu. V této situaci by se presidentkou USA stala žena, která ráda střílí vlky z letadla a jejíž zahraničně politické znalosti jsou omezeny na to, že z Aljašky "viděla Rusko". Duo McCain-Palinová je proto nebezpečné pro Ameriku a pro zbytek světa. Tento názor se mnou dnes sdílí 48% Američanů. Jsou to především mladí, vzdělanější lidé, z nichž někteří vycestovali z Ameriky a mají proto širší rozhled a uvědomují si nutnost očistit jméno Spojených států a vrátit je mezi "normální" civilizované země, které nezavírají své válečné zajatce do klecí, preferují diplomacii před vojenskou silou, kolektivně se starají o své slabé a nemocné. Jsou to ale také pracující lidé, kteří vidí nutnost realisticky řešit ekonomické napětí, které zde dnes většina lidí cítí, ať jsou to ti, kteří ztratili dům během krize okolo bytových půjček, či ti, kteří shánějí peníze na to, aby si mohli udržet zdravotní pojištění. Tito lidé věří, že Barack Obama asi všechny problémy nevyřeší, ale určitě si je uvědomuje. Že se bude snažit obklopit lidmi, kteří by tuto situaci mohli alespoň zlepšit.

Pak je tu však těch 52% potenciálních voličů McCaina. Tato populace spadá do šesti kategorií: extrémně bohatí, neznalí, provinční, fundamentalisticky religiózní, vystrašení a rasově nesnášenliví. První kategorie extrémně bohatých je přirozeně minimální. Jsou to vsak vlivní lidé, elita společnosti, kteří mají jak obrovské finanční zdroje na politickou podporu, tak především přístup k určitým médiím. Tito lide podporují McCaina proto, že jeho daňová politika ušetří jejich majetky. Kategorie druhá a třetí, neznalí a provinční, jsou relativně velké, avšak politicky minimálně angažované. Jedná se o voliče nevzdělané, žijící buď ve vnitroměstských ghettech, nebo na obrovsky rozlehlém venkově amerického středozápadu. Všimněte si, že demokraty budou volit všechny státy, které mají pobřeží, buď s oceány nebo s velkými jezery. Výjimkou bude tradiční americky jih a možná Pensylvánie a Ohio. Voda je tedy statisticky signifikantním ukazatelem podpory demokratů.

Pokud jdou neznalí a provinční k volbám, tak s vyšší pravděpodobností voli republikány. A to pouze proto, ze jsou spojeni se slovem konzervativní, což pro ně znamená zaběhlé hodnoty, tradiční morální rámec, silné vedení a stabilní, tedy konzervativní ekonomiku. To, že republikáni za posledních osm let zničili zaběhlé hodnoty otevřené liberální společnosti a osvícené diplomacie a zhuntovali ekonomiku, si tito voliči neuvědomují. Média jako jsou National Public Radio či New York Times a Washington Post, které o těchto gigantických prohřešcích Bushovy administrativy neustále mluví, tito voliči neposlouchají. Jejich zdrojem informaci je komerční bulvár Fox News.

Kategorie čtvrtá, religiózní fundamentalisté, je pro Evropany překvapivě velká. Jedná se asi o 20% Američanů, a to je konzervativní odhad. Tito lide jsou často velmi politicky angažovaní a uvědomělí. Jejich religiozita vsak neurčuje pouze jejich osobní život, ale i jejich politické zájmy a vizi společnosti. Bodem, který je pro ně nejdůležitější, je zákaz interrupce a omezení svobod pro homosexuály. Tito voliči si často uvědomují nedostatky republikánské politiky, co se ekonomiky a diplomacie týče, volí republikány pouze z hlubokého morálního přesvědčení, že interrupce je vražda, které by se dopustili, pokud by dali hlas demokratům. McCainova volba Sáry Palinové byla namířena právě na tuto skupinu. McCain sám není nábožensky založený. Aby získal prezidentský mandát, potřebuje jejich hlasy. Sára Palinová je fundamentalistická křesťanka, která před několika měsíci porodila postiženého syna. Odmítla interrupci kvůli svému náboženskému přesvědčení. Její nominace McCainovou spolukandidátkou zmobilizovala tuto voličskou skupinu a zásadně zvedla McCainovy preference.

Pátá kategorie vystrašených, je těžce definovatelná, ale reálná. Jsou to lidé, kterým útoky z 11. září na New York a Washington přinesly osobní poznání, že Amerika žije na planetě plné nebezpečí. Tento strach, který jsme všichni cítili při pohledu na Boeingy nalétávající na mrakodrapy, je však neustále přiživován jak medii dychtícími po senzacích, tak vládou. Na všech amerických letištích jsou cedule, které stále oznamují, že hrozí kód 'orange', nebezbečí terorismu. Co kód 'orange' znamená a proč se od září 2001 nezměnil, se mnoho lidí neptá. Všichni však stále slyšíme o teroristické hrozbě, což zvyšuje preference republikánských kandidátů, kteří jsou vyhlášenějšími válečníky. To, že nejmilovanější váleční prezidenti byli demokraté Franklin D. Roosevelt a Woodrow Wilson, se zapomnělo.

Konečně kategorie šestá rasově nesnášenlivých. Ti dají hlas McCainovi proto, aby nevolili prvního černého kandidáta v historii USA. Mám mnoho osobních zkušeností s tím, že rasová otázka v USA zdaleka není vyřešena. Ku Klux Klan stále existuje, ačkoli je již téměř pod zemí. Je zde nejenom na jihu. Mnoho lidí, kteří nejsou explicitně rasističtí, stále nemají odvahu dát svůj hlas černochovi.

Pevně věřím, že Obamův zdravý rozum, soustředící se na reálné problémy americké společnosti, které jsou právě dnes tak akutně cítit, převáží nad McCainovým emotivním vyprávěním o Vietnamu a o jeho lásce k národu. Vítězství McCaina, pokud k němu dojde, bude prohrou velké naděje, kterou především mladší Američané vkládají do Obamy. Vítězství McCaina, pokud k němu dojde, bude vítězstvím neznalosti, provinčnosti, netolerance a strachu. Myslete na ně 4. listopadu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Jan Rovný
Spustit audio