Prezident Bush zahajuje druhé funkční období

20. leden 2005

Slavnostní přísaha nově zvoleného prezidenta a jeho inaugurační projev, oficiální ceremoniál, zakončený přehlídkou a parádními pochody - to vše zažívá Washington za nejpřísnějších bezpečnostních opatření každé čtyři roky. Letos byla ta bezpečnostní opatření ještě přísnější než obvykle a není se čemu divit - prezident George W. Bush zahajuje další čtyři roky v Bílém domě.

V předvečer inaugurace zůstávali Američané podle průzkumů veřejného mínění v hodnocení svého prezidenta rozpolceni - velmi podobně jako tomu bylo loni během celé jeho předvolební kampaně: a potvrzuje se tak, že George Bush má nadále své pevné stoupence a stejně nejzlomné odpůrce a že ta první skupina je jen o trochu větší než druhá.

A navíc, ani jeho příznivci ho neobhajují zcela, ale mají vůči jeho politice různé výhrady. Podle průzkumu veřejného mínění, který si nechal vypracovat deník New York Times spolu s televizní společností CBS News, většina Američanů např. neočekává, že se během Bushova druhého funkčního období zlepší jejich ekonomická situace anebo že američtí vojáci odejdou z Iráku. Téměř dvě třetiny dotázaných si myslí, že za čtyři roky bude mít Amerika ještě větší deficit státního rozpočtu než dosud. Většina lidí nevěří ani na zlepšení zdravotnictví anebo školství, ale 70 % Američanů má za to, že se mu skutečně podaří prosadit slibovanou reformu systému sociálního zabezpečení, i když mnozí z nich mají právě proti tomuto jeho plánu námitky.

Souhlas s Bushovou politikou vyjadřuje nyní právě polovina Američanů. A je zajímavé, že 60 procent amerických občanů se nadále dívá do budoucnosti optimistiky, ačkoli jasná nadpoloviční většina lidí otevřeně nesouhlasí se svým prezidentem v jeho řízení ekonomiky, ani ve vedení války v Iráku. Většina ovšem považuje za jeho největší dosavadní úspěch zlepšení bezpečnosti a dotazovaní obvykle popisují Bushe jako čestného, důvěryhodného a silného politického vůdce, který má jasné plány i pro své druhé funkční období.

Jak napsal ve svém úvodníku britský deník Financial Times, druhá inaugurace nabízí prezidentovi Bushovi příležitost oslovit rozdělený národ a také svět, který pohlíží na americkou velmoc se stále větším podezřením. A bude na něm, aby na místo nákladné podívané ve Washintonu obrátil pozornost k horizontu našeho politického osudu a aby stanovil jasně priority do příštích let.

A deník Financial Times se nedomnívá, že prezident Bush teď usne na vavřínech. Na domácí frontě má totiž před sebou velmi ambiciozní program, mnohem radikálnější než ten, s nímž šel do svého prvního funkčního období. Může sice uzavřít nová politická spojenectví, ale nemůže se vrátit na začátek, protože dostal mandát na základě vyhlášené pravicové platformy. V nové vládě má navíc své věrné stoupence a bude mít i velký vliv v obou komorách Kongresu, kde se po loňských volbách ještě rozšířilo zastoupení Republikánské strany.

V zahraničí bude podle deníku Financial Times hrát nyní nová americká administrativa hlavně na strunu usmíření. Vlivní "neokonzervativci" však nikam neodešli a Bushův zahraničně politický tým se i nadále dívá velmi pesimisticky na možnost nějakého zásadního oživení transatlantické spolupráce. Ani nová administrativa nezavrhuje názor, že k řešení problémů se nejlépe hodí použití vojenské síly.

Jaké ale opravdu bude druhé funkční období amerického prezidenta, v této chvíli samozřejmě nikdo neví. Mnozí komentátoři připomínají, jak tato druhá funkční období obvykle dopadají - skoro vždy představují zklamání, někdy i téměř katastrofu, protože následný politický a ekonomický vývoj ve Spojených státech i ve světě často změní původní plány k nepoznání. To se ale zatím předvídat nedá.

autor: Jan Bednář
Spustit audio