Preventivní očkování proti vzteklině může zachránit život

24. říjen 2019

V exotických zemích se kontaktu se zvířaty nevyhnete. A tedy také riziku smrtelného onemocnění centrálního nervového systému – vzteklině.

Incidenty s toulavými zvířaty nejsou na cestách žádnou výjimkou. „Máme případy skutečně nevyprovokovaných útoků zezadu,“ říká vakcinolog Rastislav Maďar. „Nešťastným kousnutím do nohy například byla situace, kdy turista vystupoval na Srí Lance z autobusu a stoupl omylem na psa, který tam líně ležel. Normálně by neútočil…“ Rastislav Maďar popisuje i setkání se skupinami psů, kteří žijí na plážích. „Skutečně úplně nejrizikovější destinací, ve které je nejvíc kousnutí, je u našich pacientů na Bali,“  dodává Maďar.

Příběh patnáctileté Andrey Žákové 

„Běžela jsem po pláži na ostrově Djerba se sluchátky a 15 metrů ode mě byla štěňata. Já jsem si jich nevšímala, jenže z druhé strany mi na nohu naběhl pes, fena, nejspíš matka, a zakousl se mi do pravého lýtka…“ Rodina pak tedy se svou dcerou zamířila do nemocnice, v první vakcínu neměli, v další soukromé nemocnici už uspěli. „Měla jsem strach, aby dostala tu péči, kterou potřebuje,“ říká její maminka. „Nejdřív jí dali nějaké sérum, pak testovací injekci, aby věděli, jestli tu vakcínu může mít. Až pak dostala vakcínu…  Snažili se jí nějak pomoct, ale všechno jim trvalo dlouho a prostředí bylo hrozné, na prostěradle byla nějaká krev, všude bylo hrozně lidí. Zážitek na celý život… Měla jsem pravdu jako strach.“ Po příjezdu z dovolené musela Andrea dostat ještě další čtyři dávky vakcíny.

Andrea Žáková

Těsnému setkání s divokými zvířaty nezabráníte

Vakcinolog Rastislav Maďar

Turisté by si měli dát pozor hlavně na opice, které zajímá především jídlo. Jsou schopné přijít velmi blízko, a pokud se člověk brání, jenom se stupňuje agresivita opičí tlupy. „Proto je součástí našich rad nejen očkování, ale turistům současně radíme, aby neměli v ruce žádnou tašku a také aby nenavazovali se zvířaty oční kontakt,“ upozorňuje Maďar.

Člověk, který není očkovaný, byl měl vyhledat pomoc po pokousání zvířetem ještě v místě pobytu.

Logo

Přesto se může stát, že opice přijde tak blízko, že nezabráníte těsnému kontaktu. A ani nemusí jít o kousnutí, stačí olíznutí rány, kterou člověk už má. Ze slin se tam pak nákaza vzteklinou snadno dostane. Podcenění takové situace může být fatální. „V květnu se o tom přesvědčila rodina jedné mladé ženy v Norsku. Přišla do kontaktu se zvířetem v jihovýchodní Asii, a neřešila to, Nenechala se očkovat postexpozičně a případ skončil úmrtím… Bylo to první úmrtí  na vzteklinu v Norsku po desítkách let,“ říká Rastislav Maďar.

Mnohočetná kousnutí nebo kousnutí v blízkosti hlavy a do konečku prstu znamenají podstatně větší riziko nakažení vzteklinou.
doc. Rastislav Maďar, vakcinolog

Okamžité aplikování vakcíny není nutné. Ale neotálejte s ním… 

Postexpoziční očkování, očkování po napadení zvířetem, je nutností. Pomoc by měl člověk vyhledat relativně rychle, nemusí to ale být hned. „Obvykle je možné zásah odložit do druhého dne nebo dokonce ze soboty do pondělí,“ radí Rastislav Maďar. „Výjimkou ovšem je, pokud jde o člověka s oslabenou imunitou nebo se jedná o kousnutí mnohočetné a v blízkosti hlavy nebo do konečku prstu. Virus se totiž dostává z místa kousnutí do mozku podél nervových drah, takže čím to je napřímo blíž, tím je riziko větší. Ve chvíli, kdy se virus dostane do mozku, je stav ztracený…,“ konstatuje Rastislav Maďar.

Čtěte také

Lepší je očkování předem v klidu než vakcína poté ve stresu 

Aby se člověk do podobné situace nedostal, je lepší se nechat očkovat proti vzteklině preventivně. Platí to nejen pro cesty za exotikou, ale třeba i na Balkán a do zemí bývalého Sovětského svazu. „Cestovatelé sami dobře vědí, že v těchto destinacích jsou spousty toulavých psů, kteří nejsou očkováni,“ upozorňuje Maďar. „Tahle služba tam moc nefunguje. A v rozvojových zemích už vůbec ne, takže i když tam pes má svého majitele, tak očkován není, protože to stojí peníze. Každý kontakt s každém zvířetem je proto nutné považovat za rizikový.“ 

Očkování proti vzteklině je nutné zahájit nejpozději měsíc před odjezdem, dostačující jsou tři dávky očkovací látky do ramene. Při případném kousnutí zvířetem je potřeba očkování ještě posílit o další dvě dávky vakcíny.

Světový den boje proti vzteklině - v Liberci bezplatně očkovali psy lidem bez domova a sociálně slabým

Když máte kompletní preventivní očkování proti vzteklině a několik dnů před odletem dojde k incidentu, můžete se dvěma dalšími dávkami, které pak musejí následovat, počkat až na doma. „To doporučujeme turistům, kteří jedou do odlehlých oblastí nebo například na motorky, protože pak za nimi běhá dost psů, kteří motorky moc rádi nemají…,“ ukončuje Rastislav Maďar. 

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.