Předvolební debata: Politika Clintonové je nešťastná, říká publicista. Americký podnikatel: Trump nevysvětlil, jak přišel k penězům

27. září 2016

Dva kandidáti na amerického prezidenta přilákali k televizním obrazovkám rekordní počet lidí. Podle odhadů sledovalo první televizní debatu Donalada Trumpa a Hillary Clintonové 100 miliónů diváků. Kdo v televizním klání zvítězil? Která témata dominovala? A jakou roli sehrály osobní útoky na názorového oponenta? Debatu komentují v Česku žijící americký podnikatel Brady Clough a český publicista žijící v USA Dušan Neumann.

Vítěz debaty? Clintonová

„Myslím si, že první duel vyhrála paní Clintonová. Vypadala víc prezidentsky a mluvila věcně, nenechala se vyvést z míry od pana Trumpa," říká americký podnikatel žijící v České republice Brady Clough. Český publicista žijící v USA Dušan Neumann s tímto soudem souhlasí. „Já si také myslím, že Hillary Clintonová, zvláště v závěru besedy, se ukázala jako vítěz pro publikum, kdy dokázala nastražit Trumpovi jakési pasti, do kterých on vletěl a z kterých se nedokázal vymotat." všímá si Neumann.


Myslím si, že první duel vyhrála paní Clintonová. Vypadala víc prezidentsky a mluvila věcně, nenechala se vyvést z míry od pana Trumpa.Brady Clough


Danění bohatých lidí je velice zajímavý subjekt pro noviny a pro média. Dodanění bohatých tak, jak by to dělala Hillary Clintonová, by v ekonomii Spojených států neudělalo vůbec žádnou změnu.Dušan Neumann

Každý z hostů má přitom v americkém prezidentském klání jiného favorita. Dlouholetý člen Demokratické strany Brady Clough podporuje, i finančně, Hillary Clintonovou. To Dušana Neumanna, do jisté míry, oslovuje Donald Trump. „Jako bývalý majitel malého podniku vím, co to je dnes podnikat ve Spojených státech. A protože nejsem keynessián, tak, byť se skřípěním zubů, podporuju Donalda Trumpa." říká Čechoameričan.

Trumpovy trampoty

Brady Clough, vyvrací domněnku, že by největší slabinou jeho favoritky, bylo nedostatečné charisma. „Já nepotřebuju, aby prezidentem nebo prezidentkou byl můj nejlepší kamarád. Já chci někoho, kdo rozumí zahraniční politice, sociální politice. Myslím si, že Hillary dokáže dát kolem sebe tým odborníků, kteří něco udělají pro prospěch Spojených států." Clough zároveň připomíná, co mu nejvíce vadí na Donaldu Trumpovi. „Pro mě je největší mýtus, že je velký podnikatel. Pro mě a myslím, že i pro další občany Spojených států, je problém, že nezveřejní daňová přiznání. Nevysvětlil, jak přišel k ziskům."

Na nechuť Donalda Trumpa zveřejnit daňová přiznání ostatně v předvolební debatě upozornila i jeho soupeřka. Dušan Neumann Trumpa hájí. „Mýtus to rozhodně není, přestože to není superpodnikatel. Není to formát Henryho Forda. Na druhou stranu Trump zveřejnil zisk za loňský rok 648 miliónů dolarů, který jeho společnost získala. Zároveň řekl, že nezveřejní přiznání, dokud nebude skončen audit od amerického berňáku, který probíhá už několik měsíců. Trump řekl, že je k vidění jeho finanční prohlášení, ve kterém je daleko víc podrobností než v auditu." zmiňuje publicista.

Zdanění bohatých

Dušan Neuman odmítá snahu Hillary Clintonové na zdanění bohatých. Podle publicisty jde především o předvolební tah. „Danění bohatých lidí je velice zajímavý subjekt pro noviny a pro média. Dodanění bohatých, jak by to dělala Hillary Clintonová, by v ekonomii Spojených států neudělalo vůbec žádnou změnu." Podle Neumanna je naopak východiskem snížení daňové zátěže pro velké korporace, které se díky tomu vrátí zpět do USA.

Bezpečnost především

Dalším důležitým tématem byla bezpečnost ve světě a boj proti Islámskému státu.
Brady Clough neočekává v případě zvolení Hillary Clintonové radikální změnu zahraničněpolitického kurzu. „Upřímně řečeno, nevím, v čem bude zahraniční politika paní Clintonové. Myslím si, že udělá maximum, aby se vyhnula další válce a spíš se bude spoléhat na diplomacii. Určitě to bude vyžadovat tvrdší politiku vůči Číně nebo vůči Rusku."

Dušan Neumann vnímá právě dlouholetou angažovanost Clintonové v zahraniční politice USA jako nevýhodu. „Ona je v tom, čemu se říká establishment, ukotvená. Tu politiku Barracka Obamy v zahraničí dělá ona." Diplomacie Spojených států přitom právě pod vedením Clintonové podle Neumanna zaznamenala v posledních letech řadu neúspěchů. „Libye podle mě byla naprostým selháním. Nejen Spojených států, ale zejména Evropy. Ukázalo se, že na Středním východě a v Africe nelze implantovat demokracii zvenku. nemělo se do toho šťourat. Stejný problém vidím v Sýrii. Spojené státy ztrácí půdu na Středním východě, ztratily ji v Egyptě. Ta politika na Středním východě je nešťastná." myslí si Neumann.

Lapání mileniánů

Přes velkou sledovanost oba hosté význam debaty nepřeceňují. „Nejsem si jist u těch nerozhodných.U těch přesvědčených, tam se nezměnilo nic," podotýká Neumann. Jak zmiňuje Clough, tuhý boj se povede i o nejmladší, novou generaci voličů tzv. mileniánů. Ta je aktivní zejména na sociálních sítích. „Pro Hillary bude největší výzva získat tu nejmladší generaci, co se narodila v devadesátých a nultých letech." Podle Dušana Neumana to ale bude nesnadný úkol. „Ta nejmladší generace vycítí, že je absolutně natrénovaně připravená. Źe i ten úsměv je studený. A to tihle mladí lidé odhadnou." říká Neumann.

autoři: tpa , Martin Ocknecht
Spustit audio