Předseda strany Most-Híd Béla Bugár: Kdyby někdo začal couvat, v ten moment má celá koalice velký problém

22. březen 2016

Šlo to poměrně rychle. Po slovenských parlamentních volbách před více jak dvěma týdny 5. března to vypadalo, že je slovenská politická scéna v patu a že země míří k předčasným volbám. Pak se zdálo, že novou koalici vytvoří pět pravicových stran.

Od minulého týdne je vše jinak. Vládu sestaví stávající premiér Robert Fico, předseda vítězné strany Směr. Ta kromě postu předsedy vlády obsadí osm postů. Další koaliční partneři, Slovenská národní strana, ta povede tři resorty, Most-Híd dva a nejmenší parlamentní strana Síť obsadí jedno ministerstvo. Dnes koaliční strany podepíší koaliční smlouvu a už na zítřek svolal prezident Andrej Kiska ustavující schůzi slovenské Národní rady.

Předseda strany, která je tradičně základnou maďarské menšiny, tak by se dal charakterizovat Béla Bugár. Přesto do vlády vstoupuje se Slovenskou národní stranou. - Není to zrada vašich voličů?

„Nikdy jsme neříkali, protože jsme počítali s tím, že by k tomu mohlo dojít – protože Slovensko bude potřebovat stabilní vládu – tak jsme nikdy neříkali, že se Směrem ne. Říkali jsme, že naším cílem je vytvořit pravicovou vládu a o to jsme se pokusili,“ říká předseda strany Most-Híd Béla Bugár.


Strana Most-Híd získala ve volbách 6 a půl procenta, 11 mandátů a spravovat by měla ministerstva spravedlnosti a životního prostředí.

Ještě 9. března, když Kiska pověřil Fica, jste tvrdili, že s Ficem o složení koaličního kabinetu jednat nehodláte. Proč jste nejdříve vládu se Směrem odmítali a pak jste otočili?

„Ano, protože byla možnost vytvořit vládu i na pravé straně. Až když se sněm Slovenské národní strany rozhodl, že do takové vlády nejdou, takže znemožnili vytvoření pravicové vlády, tak jsme měli dvě možnosti – jít do předčasných voleb nebo úřednické vlády, a tím pádem nechat, aby došlo k zesílení Kotlebových přívrženců nebo vytvořit tzv. pravolevou vládu, a to se stalo,“ říká Bugár.

Po rokování se podle Bugára dostalo 90 % jejich programových priorit do současné vlády, což je výsledek, se kterým je spokojený, ačkoli poslanec Šimon ze strany vystoupil. „Máme 81 poslanců, a to je pohodlná většina.“

Když Bugár naplní program, tak s polemikou, že si „vykopal politický hrob“, jak uvedl časopis Respekt, nesouhlasí.

Na jakých základech stojí současná slovenská vláda?

Bugár se v rozhovoru vyjadřuje k sestavení kompromisu, který se na Slovensku dohodl: „Kdyby někdo začal couvat, v ten moment má celá koalice velký problém. Takže v tomto já problém nevidím – včera jsme vyjednali i pravidla koaliční rady.“

Neustoupila strana Most-Híd příliš ze svých požadavků? I to se dozvíte v Interview Plus.

Celý rozhovor na téma okolností sestavování slovenské vlády si poslechněte ze záznamu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka