Před výročním zasedáním Evropské banky pro obnovu a rozvoj

14. prosinec 2000

O víkendu se v lotyšské Rize uskuteční výroční zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Evropské banky zvolí na nového ředitele této instituce a rozhodnou o její další činnosti. Odstupující ředitel Horst Koehler z banky totiž odešel minulý měsíc, aby nastoupil do úřadu předsedy Mezinárodního měnového fondu. Podle britského deníku FINANCIAL TIMES se novým ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj s největší pravděpodobností stane francouzský finanční odborník Jean Lemierre, kterého minulý týden nominovali do této funkce ministři financí Evropské unie.

Spojené státy se k jeho kandidatuře zatím nevyjádřily, ale Evropská unie nejspíše jeho zvolení prosadí, neboť má spolu se svým institucemi většinu hlasů ve správní radě. Mluvčí banky Ben Atkins k tomu řekl:

"Lemierra, aby se stal ředitelem, musí zvolit akcionáři banky. Těch je dohromady 60. Musí tedy získat alespoň 31 hlasů."

Redaktor rozhlasových stanic Svobodná Evropa a Svoboda Ron Synovitz ke jmenování nového ředitele banky poznamenal, že taková změna obvykle znovu oživí debatu o tom, na co by se měla banka soustředit a kam by měla především směrovat své zdroje. Jak známo, Evropská banka pro obnovu a rozvoj byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Společnosti nezávislých států v jejich transformaci a přechodu na tržní hospodářství.

Jak velkou pomoc a kterým zemím tato banka poskytne bývá ale obvykle předmětem dlouhého vyjednávání. Již delší dobu se projevují rozdíly v názorech mezi evropskými a americkými zástupci v této bance, jak postupovat v případě středoasijských republik bývalého Sovětského svazu.

Američtí činitelé se domnívají, že banka by měla financovat projekty ve střední Asii a na Kavkaze, například stavbu ropovodu tak, aby tyto státy nebyly závislé při vývozu ropy na tranzitních cestách přes Rusko a Írán.

Představitelé Evropské unie si naproti tomu přejí, aby se Evropská banka pro obnovu a rozvoj soustředila na investiční projekty ve střední a východní Evropě, kde je dnes celkem 10 kandidátských zemí, které se snaží splnit kritéria pro vstup do Evropské unie.

Třídenní výroční zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj v lotyšské Rize se bude také zabývat hodnocením působením banky v těchto zemích a jejich ekonomickým vývojem. Už teď je ale známo, že hospodářské výsledky za rok 1999 nejsou špatné. Zatímco v roce 1998 Evropská banka pro obnovu a rozvoj ztratila asi 300 milionů dolarů, zřejmě v důsledku ruské finanční krize, v loňském roce zaznamenala zisk ve výši téměř 40ti milionů dolarů.

To se přičítá ekonomickému oživení ve většině zemí bývalého komunistického tábora. Hospodářský růst byl zaznamenán v celém tomto regionu a zvláště v Rusku. Mezi kandidátskými zeměmi východní a střední Evropy si podle zprávy Evropské banky pro obnovu a rozvoj nyní nejlépe vedou Polsko, Maďarsko a Slovinsko.

Škoda, že mezi jmenovanými nebyla také Česká republika.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.