Pravoslaví jako nová ideologie Ruska?

13. březen 2010

Kdo by si uměl za komunismu představit, že se Rusko přikloní opět ke křesťanství? Tamní Národní ústav rozvoje moderní ideologie nedávno zveřejnil analýzu s názvem Mravní základ modernizace. Navrhuje, aby se takovýmto základem staly křesťanské pravoslavné hodnoty. Podrobnosti zkoumal Libor Dvořák, který upozorní, že i to má jistá úskalí.

Není žádným tajemstvím, že zmíněný ústav je mozkovým trustem proputinské vůdčí parlamentní síly, strany Jednotné Rusko. V preambuli tohoto dosti oficiálního dokumentu se proto uvádí:

„Modernizace a další rozvoj Ruska vyžaduje ideologii. V Ústavě Ruské federace se praví, že žádná ideologie nemůže být považována za státní. Objektivní nezbytnost státní ideologie je však dána tím, že lidé v naší zemi a národ jako celek se z hlediska čistě psychologického nemohou cítit dobře v situaci, kdy politická mytologie a ostatní složky ideologie jsou příliš mlhavé nebo vůbec neexistují.“

K tomu budiž už jen dodáno, že autoři dokumentu v této souvislosti zatím nemluví o tom, zda základní zákon země kvůli tomu chtějí přepisovat či ne.

Celá analýza jasně navazuje na známý referát o modernizaci země, s nímž loni na podzim přišel prezident Dmitrij Medveděv. Ten mezi předpoklady této doposud dosti mytické modernizace jmenoval kdeco, ale o pravoslaví a pravoslavné církvi se nezmínil ani slovem. Právě citované představy Jednotného Ruska, v jehož čele stojí Vladimir Putin, tedy zřejmě nesdílí. Otázkou v této chvíli je, co novopečení jednotně ruští ideologové svou nejnovější iniciativou sledují.

Šéf výboru Státní dumy pro záležitosti občanských spolků a náboženských organizací, člen strany Jednotné Rusko Sergej Popov už v rozhovoru pro BBC stihl prohlásit, že „ústřední myšlenky analýzy nejsou oficiálním stanoviskem strany, ale jen materiálem k diskuzi, jedním z možných přístupů k této problematice“. Když byl pan Popov ve stejném interview tázán, jaký je jeho osobní postoj ke zmíněné analýze, prohlásil, že „těžištěm ruské modernizace je tak jako tak člověk“, ovšem že „bez spoléhání na naše dějinné kořeny, historické základy a klasické mravní postoje se kupředu jít nedá“. K tomu jen dodejme, že celá analýza, inspirovaná Jednotným Ruskem, nevznikala ve spolupráci s pravoslavnou církví, a že jen těží z některých pro tento účel využitelných výroků patriarchy Kirilla.

Dokument, o němž mluvíme, je jasnou alternativou k liberálním vizím prezidenta Medvěděva, o nichž už jsme se zmínili. Analytici Jednotného Ruska jednoznačně kritizují „rychlou demontáž sovětské ideologické soustavy, kvapné kopírování západního životního stylu a agresivní vpád tržní ekonomiky do Ruska v 90. letech“. To podle jejich názoru vedlo k tragickým důsledkům, které lze překonat jedině na základě „vlastenectví, křesťanské svornosti a služby obecnému prospěchu“. To vše pro ně zřejmě reprezentuje právě ruské pravoslaví. Otázkou je, jak si to vše v zemi, kde je církev od státu samozřejmě oddělena, představují v praxi.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu