Pravděpodobnost další invaze Ruska roste. Důvodem je podle politologa postoj Západu k Ukrajině

20. březen 2014

Za nejnaléhavější bezpečnostní výzva pro NATO označil ve středu krizi na Ukrajině generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. Vyslovil také obavy, že Krym nemusí být poslední zastávkou ruské armády.

Podle Rasmussena nejde o ojedinělou záležitost, ale o součást dlouhodobé strategie ruského prezidenta Vladimíra Putina.

„To co se děje na Ukrajině, může být začátkem nejvážnější bezpečnostní krize od skončení studené války,“ řekl pro Ranní Plus politolog z brněnské Masarykovy univerzity Zdeněk Kříž.

Spíš než pro samotnou Ukrajinu je situace výzvou pro Spojené státy a Velkou Británii jako garanty ukrajinské územní celistvosti:

„Totéž platí i pro Evropskou unii, protože jí dává možnost využít její ekonomické nástroje,“ míní Kříž. „Díky nim bude anexe Krymu pro Rusko příliš nákladná a to už žádná další dobrodružství nebude připravovat.“

Americký prezident Barack Obama aktuálně neuvažuje o vojenském angažmá na Ukrajině. „To, že některý politik říká, že o něčem neuvažuje, neznamená, že o tom skutečně neuvažuje,“ připomněl politolog.

„Pravděpodobnost, že se Putin rozhodne k rozsáhlejší invazi na Ukrajinu, se díky postoji Západu spíše zvětšuje,“ varoval politolog Zdeněk Kříž z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií na Fakultě sociálních studií.

autoři: rkr , oci
Spustit audio