Prasečí Ebola

13. červenec 2009

Odborníci z amerického CDC poprvé objevili jeden kmen viru Ebola u domácích prasat.

Epidemie krvácivých horeček vyvolanými virem Ebola mají na svědomí kmeny Ebola Zaire a Ebola Sudan. Kromě nich ale existují i další kmeny, které jsou relativně neškodné. Jedním z nich je kmen Ebola Reston (REBOV), který byl objeven v roce 1990 u opic pocházejících z Filipín. U nich ani u člověka nezpůsobuje žádné onemocnění, ale přesto začal vyvolávat obavy.

Jeho výskyt totiž odborníci z amerického Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vůbec poprvé zaznamenali u jiných živočichů než u primátů. Studovali prasata pocházející z různých částí Filipín, která jevila známky respiračního onemocnění. Zjistili, že vepři jsou osídleni mnoha variantami viru Ebola Reston. Vysoká variabilita naznačuje, že virus se v populaci prasat vyskytoval už dlouho předtím, než byl oficiálně objeven.

Člověku sice stále nepřináší žádná rizika, ale vědci se obávají, že infikovaná prasata jsou potenciálně nebezpečná. Představují důležitý zdroj potravy a jsou v denním kontaktu s člověkem. Vědci proto nevylučují možnost, že by se mohla stát "tavicím kotlíkem", ve kterém by virus mohl zmutovat do mnohem nebezpečnější podoby.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio