Práce pro bývalé vězně? Zaměstnavatelé se hlásí ve velkém

7. leden 2016

Nová koncepce vězeňství přináší změny a klade důraz především na život odsouzeného a to, jak ho zařadit zpět do světa bez mříží.

„Koncepce obstojí i v mezinárodním srovnání,“ pochválil výsledek práce odborníků v rozhovoru Českého rozhlasu Plus ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Na nové koncepci vězeňství spolupracoval široký tým odborníků z Vězeňské služby ČR, tak lidé z Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva financí, Ministerstva vnitra, ale i odborníci z akademické sféry.

Dosavadní zaměření se více orientovalo na způsoby, jak strážit věznice, ale nezohledňovalo tolik odsouzené. Stěžejním bodem je zvýšení zaměstnanosti vězňů. Dosavadní systémová neochota činit kroky pro zpětné začlenění propuštěných do společnosti dle Pelikána stála na nedostatku lidí a nízké podpoře. To by se nyní mělo změnit.

Pelikán v rozhovoru uvádí, že v současné době je o zaměstnávání vězňů ze strany zaměstnavatelů skutečně velký zájem, který se potvrdil i během veletrhu v Brně. Zůstává zde samozřejmě obava, zda se nejedná o mimořádný výkyv, který souvisí v nízkou mírou nezaměstnanosti a „hladu“ po nových zaměstnancích.

autor: bum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.