Potní žlázy opravují pokožku

28. listopad 2012
Monitor

Účelem potních žláz není jen produkce potu, která se podílí na termoregulaci. Podle nové studie slouží také jako zásobárna kmenových buněk pro hojení ran.

Pravé (ekkrinní) potní žlázy, které má člověk a někteří další primáti, se u laboratorních hlodavců ani prasat nevyskytují. Vědci z Michiganské univerzity, kteří zkoumají jejich funkce, proto museli pracovat s lidskými dobrovolníky. Na jejich předloktí vytvořili laserem nepatrnou ranku a během prvního týdne hojení biopsií odebírali vzorky pokožky. Jejich vyšetření ukázalo, že poranění pokožky se u člověka hojí trochu jinak než u zvířat.

Hojení je spojené se vznikem nových kožních buněk, které se vytvářejí ve chlupových folikulech a pokožce na okraji rány. Lidé však mají ještě další zdroj, kterým jsou potní žlázy. Před poraněním obsahovaly jen malý počet nově vzniklých buněk, ale během několika dnů po poranění jejich počet významně stoupl. Naznačuje to, že potní žlázy obsahují zásobu kmenových buněk, z nichž v případě potřeby vznikají nové kožní buňky. Je to nečekané, ale zřejmě logické zjištění. Ekkrinní potní žlázy jsou totiž v pokožce třikrát hojnější než vlasové folikuly.

Zdroj: American Journal of Pathology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.