Potíže s Cimrmanem

31. prosinec 2023

Divadlo Járy Cimrmana mělo v průběhu normalizace řadu problémů s represivními i schvalovacími orgány. Osobitý humor se stal opakovaně terčem nejrůznějších tlaků, postihů, ba i zákazů. První zmínky o Járovi Cimrmanovi (někdy též Járovi da Cimrmanovi) se objevily v rozhlasovém cyklu Vinárna U Pavouka v posledních měsících roku 1966.

Doktor Evžen Hedvábný (kterého ztvárnil jazzový hudebník Karel Velebný) oznámil v rozhovoru s tvůrci cyklu Zdeňkem Svěrákem a Jiřím Šebánkem nález Cimrmanovy pozůstalosti.

Světnička J. Cimrmana

V dalších částech cyklu byla pak všemi jmenovanými cimrmanovská legenda dále rozvíjena, kromě nich se na tom podílel i Oldřich Unger jako vynálezce inženýr Artuš Lefler. Tito čtyři pak spolu s Ladislavem Smoljakem a Miloněm Čepelkou založili v roce 1967 Divadlo Járy Cimrmana.

Prvním prezidentem Společnosti pro rehabilitaci osobnosti a díla Járy Cimrmana byl pak spisovatel Josef Škvorecký, který v roce 1969 odešel z Československa a žil v kanadském exilu. V pořadu zazní jeho inaugurační projev i vystoupení v rozhlasové Vinárně U Pavouka.

Járy Cimrman vystupuje z vlaku

Z normalizační éry si pak poslechneme výhrady k cimrmanovským představením (někdy skutečně cimrmanovské) i hlášení nadporučíka StB, který shlédl hru Lijavec. Zazní také velmi zajímavé srovnání původních verzí nejstarších cimrmanovských her s jejich pozdějšími variantami.

Zařazeny jsou také ukázky političtější satiry z cimrmanovských počátků v 60. letech. Dozvíme se, jaký je rozdíl mezi lidovými a lihovými milicemi, že přátelství s Járou Cimrmanem je nedělitelné i jak zakládat kluby přátel Járy Cimrmana.

V pořadu zazní ukázky z odborné i memoárové literatury, použity jsou nahrávky z archivu Českého rozhlasu a databáze rozhovorů Paměti národa, hovoří literární historik Petr Šámal, ředitel Ústavu pro českou literaturu. Poslechněte si reprízu pořadu.

Přišli první účastníci běhu
autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio