Postoj Rusů k Západu se zhoršuje

22. březen 2014

Během ukrajinské krize rychle stoupá nevůle Rusů vůči západním státům. Podle průzkumu si stále více lidí myslí, že Moskva by se měla v zahraniční politice orientovat na země, jako je Čína, Indie, Severní Korea a Sýrie.

Počet Rusů, jejichž postoj ke Spojeným státům je špatný nebo velmi špatný, vzrostl podle nezávislé sociologické agentury Levada citované deníkem Moscow Times ze 39 na 56 procent. Negativní postoj vůči Evropské unii letos udávalo 41 procent dotázaných. Loni jich bylo jen 25 procent.

Počet Rusů, kteří vnímají Spojené státy pozitivně, klesl za poslední rok ze 48 na 34 procent. Pokud jde o vztah k Evropské unii, tato míra klesla z 58 na 45 procent. Asi 12 procent Rusů vidí nyní vztah své země se Spojenými státy jako nepřátelský, přestože jich byly na počátku roku jen čtyři procenta. Dalších 35 procent označuje tento vztah jako napjatý. Poměr k Evropské unii je nyní napjatý podle nejméně čtvrtiny Rusů.

Čtěte také

Na otázku, zda by mělo Rusko v zahraniční politice spolupracovat se Spojenými státy, odpovědělo kladně deset procent dotázaných. I tady se situace proti loňsku zřetelně zhoršila. Naopak lépe byla hodnocena perspektiva spolupráce s Čínou a Indií, a zlepšení bylo patrné i ve vnímání vztahů s Kubou, Venezuelou, Sýrií a Severní Koreou. Poměr k bývalým sovětským republikám se nemění – kladně ho hodnotilo 46 procent dotázaných.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio