Postoj Ruska k irácké krizi

9. duben 2003

Centrum Moskvy bylo ve středu prakticky uzavřeno pro automobily. Stalo se tak na pokyn organizátorů protiamerické demonstrace, která měla do ulic přilákat až sto tisíc lidí.

Protesty organizovala politická strana "Jednota", která je základnou Kremlu v parlamentu. Ta kromě toho povolala do ulic dzeržinskou divizi, aby potlačila případné nepokoje a nechala uzavřít půlku města. Úřady posléze sice tvrdily, že počet účastníků sto tisíc skutečně přesáhla, avšak ruský internetový tisk označil akci za naprostý krach. Lidí prý přišlo jen dvacet tisíc a část z nich byla na místo dovezena speciálními autobusy.

Ruská vláda se tak pokusila vytvořit vzrušenou atmosféru pro svůj protiamerický výpad, chystaný na diplomatickém poli na závěr tohoto týdne. Už v pátek přivítá Vladimír Putin v Petrohradu hlavy Francie a Německa, aby s nimi jednal o poválečném uspořádání v Iráku. Hostitelská země plánovala schůzku jako ambiciózní projekt. Čtvrtým účastníkem měl být generální tajemník OSN Kofi Annan a jednat se mělo o způsobu, jak vyřešit iráckou krizi. Ve středu však Kofi Annan účast na jednání odmítl a americké síly obsadily Bagdád.

Někteří pozorovatelé sarkasticky nazývají petrohradskou událost " bezvýznamné trojky", tedy evropských zemí, které nedokázaly efektivně přimět iráckého diktátora k odzbrojení a nyní jen přihlížejí akci rozhodnější spojenců v NATO.

Mezitím se objevují stále nové podrobnosti o nedělním útoku na konvoj ruských diplomatů, kteří se evakuovali z Bagdádu do Sýrie. Některé jsou věrohodné, jiné méně. K prvním patří vystoupení amerického velvyslance v Moskvě Wershbowa, podle něhož se ruská kolona stala terčem útoku proto, že nečekaně změnila směr, na němž se předem dohodla s americkým vojenským velením.

"Ruský velvyslanec se z neznámých důvodů rozhodl změnit cestu, kterou jsme mu doporučili a vydat se cestou, kterou mu poradili Iráčané", prohlásil Wershbow doslova pro Rádio Echo Moskvy, aniž by výslovně uvedl, že útok provedli Američané. K neověřeným detailům patří středeční tvrzení deníku Nězavisimaja gazeta, že velvyslanec zřejmě posloužil jako zástěrka při pokusu vyvézt Saddámovy archivy z Iráku. Akci se podle listu pokusily zmařit americké tajné služby, avšak zabránila jim v tom irácká protiofenzíva.

Ruská služba vnější rozvědky označila informaci Nězavisimoj Gazety za čiré spekulace. Dodejme jen, že Nězavisimaja Gazeta je respektovaný list a jeho autoři o svých informacích sami říkají, pravda se ukáže za padesát let, až budou odtajněny archivy vnější rozvědky.

autor: Magdaléna Bartošová
Spustit audio