Posílí britské odmítnutí eura švédské a dánské euroskeptiky?

11. červen 2003

Zhruba polovina Švédů je proti tomu, aby se jejich země připojila k tak zvané eurozóně. Naznačují to poslední průzkumy veřejného mínění, které byly zveřejněny minulý týden. Pouhých 38 procent obyvatel Švédského království potom zavedení jednotné evropské měny podporuje. Ještě před několika měsíci přitom příznivci eura v průzkumech vedli.

A podle pozorovatelů čekají švédské eurooptimisty další horké chvilky - pondělní prohlášení britského ministra financí Gordona Browna o tom, že Londýn na přijetí eura dosud není připraven, totiž s největší pravděpodobností posílí odpůrce tohoto kroku ve Stockholmu. To jistě nemálo poznamená i výsledek referenda, v němž budou Švédové 14.září hlasovat o tom, zda chtějí svou korunu vyměnit za euro. A případné švédské "ne" jednotné evropské měně zase ovlivní veřejné mínění v Dánsku, jehož obyvatelé by měli o euru rozhodnout pravděpodobně příští rok.

Nejnovější průzkumy veřejného mínění švédského sociálně demokratického premiéra Görana Perssona znepokojily do té míry, že rozhodl o předčasném zahájení oficiální "eurokampaně". Přední deníky a týdeníky v zemi tak plní inzertní stránky vyzývající občany, aby řekli společné měně "ano". Přijetí eura podporují také obchodníci a podnikatelé, většina politických stran v zemi a sdělovací prostředky. Argumentují přitom tím, že pokud Stockholm zůstane mimo eurozónu, jeho hlas v Bruselu nikdy nebude mít adekvátní váhu. V situaci, kdy se Evropská unie rozšiřuje o deset nových států, které do budoucna uvažují o přijetí eura, navíc Švédsko trváním na své vlastní měně údajně riskuje izolaci.

Švédští europesimisté, k nimž se vedle některých členů Perssonova kabinetu řadí především voliči sociální demokracie a odbory, upozorňují na hospodářské problémy, s nimiž se v současnosti potýkají mnohé z 12 zemí, které přistoupily na společnou měnu. Evropskou měnovou unii odmítají jako nedemokratickou a varují před nepříznivým vývojem směrem k federalizaci Evropy. Mnozí Švédové se navíc obávají, že s příchodem eura nastane konec štědrého sociálního státu. Britské "ne" evropské měně navíc bere vítr plachet argumentům, podle nichž by se Stockholm odmítnutím eura dostal do izolace.

Na rozdíl od Švédska již Dánsko jisté zkušenosti s referendem o přijetí eura má. V roce 2000 se 53% procent voličů vyslovilo proti přistoupení k měnové unii. "Pro" tehdy hlasovalo 47% Dánů. Od té doby se však nálada obyvatelstva podle průzkumů změnila ve prospěch společné evropské měny. V to doufá také premiér Anders Fogh Rasmussen, který je znám jako velký zastánce eura. Rasmussen má v plánu vyhlásit nové všelidové hlasování - dánští voliči by v něm měli rozhodnout jak o přijetí evropské ústavy, tak o přistoupení k evropské měnové unii. S konkrétními kroky však zatím dánský ministerský předseda vyčkává - podle pozorovatelů se jeho další proevropské politické aktivity budou odvíjet od výsledku zářijového referenda ve Švédsku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio