Ponižování vězňů v irácké věznici

25. srpen 2004

Komisi k vyšetření týrání a mučení iráckých vězňů, které předsedal bývalý americký ministr obrany James Schlesinger, jmenoval Donald Rumsfeld letos v květnu. Jeho úkolem bylo vyšetřit skandál s týráním vězňů ve věznici v Abu Ghraib nedaleko Bagdádu.

Ze zprávy vyplývá, že součástí oficiální politiky věznice nebylo týrat vězně. Avšak špatné zacházení s vězni bylo důsledkem selhání vedoucích pracovníků a disciplíny, praví analýza. Schlesinger uvedl, že zatímco přímou odpovědnost nesou velitelé na místní úrovni, instituční i osobní odpovědnost za týrání vede až na vrchol vedení přímo do Washingtonu.

"Týrání nebylo pouze selháním několika jednotlivců, kteří nebyli schopni dodržovat známé normy, a je více než selháním několika málo vedoucích pracovníků, jimž se nepodařilo vynutit řádně disciplínu," konstatuje zpráva a dodává:

"Existuje instituční i osobní odpovědnost na vyšších úrovních." Zpráva netvrdí, že Rumsfeld týrání nařídil anebo že ho nějak povzbuzoval. Avšak zdůrazňuje, že Rusmfeldovy postoje vytvořily určitou míru zmatku na nižších úrovních v armádě. Šéf vyšetřovací komise Schlesinger konstatoval během tiskové konference, kdy byla zveřejněna tato zpráva, že celá komise souhlasí, že je nutno Rumsfelda "pochválit" za to, jak přistoupil k tomuto vyšetřování. Schlesinger dodal, v odpovědi na otázku, že Rumsfeldova rezignace by byla "darem pro všechny nepřátele Ameriky" a "kdyby k ní mělo dojít, byla by to smůla".

Schlesinger konstatoval, že vězení Abu Ghraib bylo určeno pro civilní zadržované osoby a že nebylo vhodné pro tak velký počet vězňů, kteří tam nakonec byli vězněni. Dodal také, že vězeňští strážci nebyli řádně kvalifikovaní a jejich velitelé na ně pořádně nedohlíželi. Na nočních směnách ve vězení docházelo k systematickému "sadismu". Schlesigner charakterizoval vězení v takových dobách jako "zvířecké".

Během nočních směn prováděli vojáci v Abu Ghraib činnost "na volné noze", konstatoval. Mimo jiné i fotografovali. Komise zkoumala období od října do prosince 2003.

"Myslím, že to poškodilo Spojené státy víc v očích lidí ze západní Evropy než na Blízkém východě, žekl v úterý večer James Schlesinger v rozovoru v televizi BBC a pokračoval. Lidé na Blízkém východě totiž zažili velmi silnou míru mučení během let. Žádní z vězňů v Abu Ghraib, nechtěli být přesunuti do Saúdské Arábie, do Turecka, do Jordánska či do Egypta. Ať už byly v Abu Ghraib jakékoliv problémy, chtěli zůstat v americkém vězení. V západní Evropě existuje vysoká míra citlivosti. My se musíme především starat o morální zdraví armády Spojených států. Mezinárodní dopad je pro nás méně důležitý. Nejdůležitější je, aby se armáda chovala v budoucnosti správně. "

Očekává se že bude v brzku zveřejněna druhá kritická zpráva o týrání iráckých vězňů. od generálmajora George Faye, která má vést k zahájení trestního stíhání proti více než deseti dalším příslušníkům amerických jednotek. Fayova zpráva podle dosavadních informací kritizuje generála Ricarda Sacheze, donedávna vrchního velitele amerických vojsk v Iráku, že nedohlížel na situaci ve vězení v Abu Ghraib, ale neobviňuje ani jeho, ani Pentagon, že týrání a mučení zadržovaných Iráčanů nařídili. Sanchez měl prý plné ruce práce řízením amerických vojáků v Iráku, kteří museli náhle na mnoha frontách bojovat proti neočekávanému iráckému povstání, a tak se řádně nevěnoval tomu, co se začalo dít ve vězení v AbuGhaib. Fay ve zprávě konstatuje, že vojenská policie užívala policejní psy k zastrašování i zadržených osob, jimž bylo teprve 15 let. Ve Fayově zprávě se také uvádí, že příslušníci americké vojenské rozvědky celou řadu vězňů nezapsali do oficiálních záznamů a skrývali je před mezinárodními humanitárními organizacemi.

autor: Jan Čulík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.