Polsko hodlá zaplatit vznik stálé základny USA na svém území. Stane se z vás terč, reaguje ruský senátor

30. květen 2018

Polsko nabízí až dvě miliardy dolarů jako příspěvek k trvalému nasazení americké tankové divize na svém území. Jako první o tom informoval polský server Onet.pl s odvoláním na příslušné dokumenty z ministerstva obrany. Američtí vojáci by v pohledu Varšavy měli tvořit protiváhu rostoucímu ohrožení ze strany Ruska.

Tento plán podle evropské mutace serveru Politico rozhněvá Rusko, které už ostatně stačilo podrážděně reagovat. Na druhé straně nebude příliš nadšeně přijatý ani těmi členskými zeměmi Evropské unie, které chtějí s Moskvou rozvíjet pozitivní vztahy. Za takové portál označuje Itálii a občas jde prý i o Německo.

Potřeba trvalé přítomnosti

Polská nabídka odráží dlouhodobou snahu země vybudovat pevnější vojenské a bezpečnostní vztahy se Spojenými státy. Tento trend je zřejmý už od roku 1999, kdy se Varšava připojila k Severoatlantické alianci. A plány na užší kooperaci s americkými spojenci nabyly na naléhavosti poté, co Rusko v roce 2014 anektovalo ukrajinský Krym a zároveň přitvrdilo v postoji vůči NATO. 

Je ovšem otázkou, jak bude polská iniciativa posuzována na bruselském červencovém aliančním summitu. Polsko ale na svém proponovaném závazku trvá. „Tento návrh nastíní jasnou potřebu trvalé přítomnosti americké obrněné divize a jeho cílem je poskytnout těmto ozbrojeným silám významnou podporu,“ cituje Politico z dokumentu.

Nemocnice, ale i rekreace pro rodiny vojáků 

Vládní text zachází do detailů a obsahuje informace o navrhovaných lokalitách pro vojenská zařízení, ale i o nemocnicích a případných školách nebo dokonce rekreačních zařízení pro rodiny příslušníků americké armády. Návrh již obdržela americká vláda i Kongres.

Dominik Smyrgała, který působil jako náměstek někdejšího ministra obrany Antoniho Macierewicze, prozradil, že nabídka začala nabývat konkrétních rysů loni v létě. A podíleli se na ní vysocí představitelé resortu obrany spolu se skupinou armádních důstojníků

Polsko je vzorem pro další členy NATO

Polsko v současné době hostí ozbrojené síly USA a jednotky NATO, které jsou v zemi dislokovány na rotačním principu. Operují mezi Polskem a třemi pobaltskými zeměmi. „Polsko je vůbec z hlediska členství v Severoatlantické alianci jedním ze vzorných evropských žáků,“ píše Politico.  

Současná americká administrativa se stále důrazněji snaží přimět alianční spojence, aby do společné kasy přispívali sumou reprezentující nejméně 2 % HDP. Polsko od roku 2015 tento požadavek plní či dokonce výdaje na obranu překračuje. 

Je tu však ještě jeden aspekt celé záležitosti. Nabídka Varšavy totiž prý vypovídá leccos o poměrech ve vedení země. Podle evropského serveru jsou dosavadní domácí reakce na zveřejněný plán výrazem rostoucích neshod uvnitř polské vlády.

Prezident o návrhu nic nevěděl

Ministerstvo obrany potvrdilo, že návrh odešel do Washingtonu ještě předtím, než proběhly konzultace s ministerstvem zahraničí. Ty prý ani nebyly potřeba.  A – což je asi nejdůležitější – bez toho, aby se s tímto bezesporu významným dokumentem seznámil prezident Andrzej Duda. Tedy vrchní velitel polských ozbrojených sil.

Polský prezident Andrzej Duda

Duda je přitom exponentem vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Jeho názory se však od poněkud rigidní politiky šéfa partaje a šedé eminence polského vedení Jarosława Kaczyńského čas od času liší, upozorňuje portál Politico s narážkou na kontroverzní reformu soudnictví, která se v rámci Evropské unie setkává se značnou kritikou.

Rusko vyhrožuje odvetou 

V Rusku vyvolaly plány na možnou stálou přítomnost amerického armádního kontingentu v Polsku ostrou reakci, všímá si server Moscow Times. Moskva v první řadě odmítla tvrzení, že je strůjcem eskalace napětí v regionu. Podle jejího názoru v sobě možnost konfrontace naopak skrývají plány Polska a Severoatlantické aliance.

Trvalé umístění jednotek NATO na polském území z této země učiní „jeden z hlavních cílů v případě možného konfliktu“, varoval místopředseda zahraničního výboru Rady federace Vladimir Džabarov. „Umístěním americké základny na svém území se Polsko stává terčem pro odvetný úder,“ dodal ruský senátor.

Platit za ochranu je nezvyklé 

Také Moscow Times si všímají, že polské ministerstvo obrany návrh na zřízení stálé základny poslalo do Washingtonu bez konzultace se zbytkem vlády nebo prezidentem. Podle kuloárních zpráv takový krok vyvolal odpor nejen mezi polskými politiky, ale i mezi diplomaty okolních zemí. Zvláště úmysl platit za umístění cizích vojáků na svém území je prý totiž nezvyklý. 

Kreml již varoval, že navrhovaná americká základna představuje pro region bezpečnostní riziko a může vést k eskalaci napětí a propuknutí konfliktu.„Postupná expanze vojenské struktury NATO k našim hranicím samozřejmě žádným způsobem neprospívá bezpečnosti a stabilitě na kontinentu. Právě naopak, takové činy vedou k protiopatřením z ruské strany,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

autor: smi
Spustit audio

Související