Polsko a USA podepsaly dohodu o protiraketovém systému

20. srpen 2008

Všichni si potřásali rukama, prezident, premiér i Condoleezza Riceová a Radoslaw Sikorski. Už včera ale došlo k dalšímu kolu souboje prezident Lech Kaczyňski versus předseda vlády Donald Tusk. Oba totiž chtěli vystoupit večer v polské veřejnoprávní televizi. Hádky trvaly několik hodin. Televizní stanice nechtěla vysílat projevy obou politiků, které by vyzněly stejně.

Nakonec mluvil prezident a premiér svůj záměr vystoupit po něm uznal za trapné a ponižující a přestal o vystoupení usilovat

Když dnes v poledne skutečně šéfové diplomacií podepsali příslušnou smlouvu, promluvil jako první předseda polské vlády Donald Tusk a hlava státu tentokrát vystoupila až jako v uvozovkách dvojka, vyvolalo to u Condoleezzy Riceové překvapení. Při příležitosti podpisu podobných smluv, jako byl ten dnešní ve Varšavě bývá zvykem, že první mluví nejvyšší představitel země. Skutečnost, že po podpisu první hovořil Tusk označil tajemník prezidenta za v uvozovkách "protokolární" novátorství premiérovy kanceláře. Tisk v Rusku sérii sporů o program návštěvy Condoleezzy Riceové, pořadí projevů, nebo hledání místa podpisu smlouvy popisuje jako vzájemný boj polských představitelů o přízeň Spojených států.

Co považují politici obou stran za nejvýznamnější část smlouvy? Prezident Polska Lech Kaczyňski poděkoval vládě a smlouvu charakterizoval slovy:"Velmi mne těší, že navzdory váhání, ke kterým docházelo, máme nakonec dobrou dohodu. Náš strategický cíl byl dosažen. Je to pro naši zemi velký den." Americká ministryně zahraničí konstatovala. Cituji: "V těžkých dobách je nejdůležitější mít přátele, zvlášť když uznávají stejné hodnoty, snahy a sny jako my. A Polsko a Spojené státy takovými přáteli jsou." Dodala, že je protiraketový deštník obranným projektem a rozhodně není nástrojem úderu proti třetí zemi.

Polský tisk si pak všímá skutečnosti, že Varšava dostane výměnou za svolení rozmístit protiraketový systém na svém území jen jednu baterii Patriot. Jsou to rakety protivzdušné obrany země. První má být rozmístěn u Varšavy a má v případě útoku chránit právě polské hlavní město.

Bývalý velitel speciálních jednotek polské armády generál Roman Polko ale varuje. Jediná baterie Patriotů by nestačila ochránit ani Varšavu i vzhledem k faktu, že systém má jen padesátiprocentní úspěšnost. Podle generála Polka by pro účinnou obranu Polska proti útoku ze vzduchu muselo fungovat minimálně deset systému Patriot. Jenže ty Polsko zatím nemá, stejně jako peníze na jejich zaplacení. Má je dokoupit do roku 2018 a není ještě jisté, zda vůbec zbylé systémy protivzdušné obrany budou také Patrioty. Polští plánovači tvrdí, že by další Patrioty koupily od Spojených států pouze v případě, že by dostali z Washingtonu zvýhodněné ceny. Jinak Poláci počítají s tím, že by na další součásti protivzdušné obrany bylo pravděpodobně nutné vypsat příslušné výběrové řízení.

Od rána jsou citovány poslední průzkumy veřejného mínění. Podle jednoho z nich je 46 procent dotázaných pro rozmístění amerického protiraketového systému v Polsku a 36 je naopak proti. Krátce po podpisu se před budovou vlády, kde byla polsko-americká smlouva podepsána protestovalo proti ní několik desítek osob. Iniciativa nazvaná "Zastavte válku!" skandovala hesla typu" Vládla nám Moskva a teď Washington, nebo nechceme být Bushovými vazaly.

Podpis dohody má bezpochyby jedno pozitivum. Spojené státy ani Polsko se nedaly zastrašit hrozbami z Ruska, že protiraketový deštník je ve skutečnosti namířen proti němu. Ruský tisk, který citoval armádní zdroje pokračoval v zastrašující proti polské kampani. Tentokrát nekritizuje rozmístění protiraketového systému, ale proti rozmístění Patriotů. Čím více Polsko a USA mluví o tom, že obranný deštník není namířen proti Rusku, rozhodně se to podle ruského tisku nedá tvrdit o systémech Patriot. Informuje o tom, že je ve Varšavě stále hlasitěji slyšet, že Polsko buduje obranu proti stále silnějšímu Rusku. A koneckonců i dodatek o tom, že USA a Polsko budou úzce vojensky spolupracovat v případě napadení v uvozovkách třetí stranou v Moskvě jednoznačně chápou jako protiruskou aktivitu. Připomíná i fakt, že v Polsku bude umístěna stálá posádka o několika stovkách vojáků. A to jen krátce poté, co počátkem devadesátých let v Polsku hovořili o svobodě v souvislosti s tehdejším odchodem sovětských vojsk ze země.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.