Polská armáda odchází po 5 letech z Iráku

7. říjen 2008

Saddám Husajn je nepřítelem demokracie a Irák má k dispozici zbraně hromadného ničení. Polsko se jako nejbližší spojenec USA v postkomunistické Evropě musí v operaci Irácká svoboda angažovat. Zhruba tak se na začátku vojenské akce vyjádřil někdejší polský prezident Aleksander Kwašniewski. Poláci zpočátku podíl svých jednotek podporovali.

Zejména proto, že si podnikatelé slibovali hodně od zakázek na rekonstrukci irácké infrastruktury. Nakonec z toho sešlo, Poláci uzavřeli minimum kontraktů, často vinou pasivity jejich podnikatelů. Nynější ministr obrany Bogdan Klich obvinil z odpovědnosti za tento neúspěch postkomunistickou vládu Leška Millera. Ta podle něj začala s Američany o podmínkách zmíněných kontraktů jednat příliš pozdě a Polákům vzaly slibované smlouvy především britští a američtí podnikatelé. V Iráku začali umírat polští vojáci. Nakonec jich bylo dvaadvacet. Nenašly se ani žádné zbraně hromadného ničení, jeden z hlavních argumentů americké intervence. Jednotky našich severních sousedů dostaly jen jako výraz v uvozovkách důvěry velení v mnohonárodní divizi v centru Iráku. Prostor její odpovědnosti zahrnoval 5 z osmnácti nynějších iráckých provincií, nad kterými by do konce roku měla převzít odpovědnost centrální irácká vláda. Podpora mise v Iráku dlouhodobě klesala

Na počátku akce tam bylo 2500 polských vojáků. Když se o víkendu oficiálně loučili, na odsun čekalo posledních 900. Jak hodnotí misi v Polsku? Oficiálně, alespoň na vládní úrovni jako veleúspěšnou. Poláci vycvičili na 20 000 iráckých vojáků a 6500 policistů. Za americké prostředky pomohli k realizaci programů pomoci za 170 milionů dolarů .Odpůrci takového pozitivního hodnocení zase upozorňují, že mise byla pro státní rozpočet Polska příliš drahá. 5 let vojenského angažmá v Iráku stálo v přepočtu přibližně sedm miliard korun. A to v momentě, kdy chybějí prostředky na nezbytnou modernizaci polské armády Proto je vojenský pobyt celkově přijímán s rozpaky. Rozpadem Saddámovského Iráku se zhoršila bezpečnost. Bojují mezi sebou ozbrojené formace šíítů a sunnitů, které podporují Američané. I z toho důvodu, že šííté sympatizují s Íránem, jehož vztahy se Spojenými státy jsou kritické, zejména s ohledem na jeho jaderný program. Během výše zmíněných nepokojů a teroristických útoků zahynuly desetitisíce Iráčanů.

O definitivním odchodu Poláků z Iráku rozhodla loni vláda Donalda Tuska a prezident Lech Kaczyňski, který byl na počátku proti, nakonec s termínem odsunu do konce letošního října souhlasil. Ministr obrany bývalé vlády Strany právo a spravedlnost prezidentova bratra Jaroslawa Kaczyňského Aleksander Szczyglo tvrdí, že je na konec irácké mise Poláků příliš brzo. Na rozdíl od průzkumů veřejného mínění, které hovoří o tom, že přes 85 procent dotázaných považuje nynější odchod vojska ze země za správné rozhodnutí. 57 procent se navíc domnívá, že vojenská angažmá v Iráku a Afghánistánu zvyšují možnost útoků islámských teroristů na cíle v Polsku.

Nejsou to jediné pochybnosti, které se v souvislosti se zmíněnými misemi objevily. Znalci vojenských záležitostí a bývalí velitelé polského kontingentu byli zklamáni, že když se ve Varšavě vyčítavým tónem zmínili o promarněných hospodářských kontraktech, bylo jim ze strany USA naznačeno, že Polsko je sice blízký spojenec, nicméně rozhodovat budou ve Washingtonu. Jak to vyjádřil před několika měsíci jeden z politologů, Američané naznačili Polsku, že by jako v uvozovkách neposlušný školák mohlo obrazně dostat za ucho.

Vzniká tak otázka, zda to stejně dopadne v mnohém složitější misi v Afghánistánu. Polská armáda připomíná, že Irák značně pomohl v získávání zkušeností pro vojáky, kteří je nyní mohou v Afghánistánu využít. Tam se totiž bojuje skutečně naostro. A na otázku možných hospodářských zakázek konstatují. Dokud budou v zemi pokračovat boje s Talibanem, nebude tak jako tak možné toho moc rekonstruovat. Pravdou je, že toho v Afghánistánu po více než třiceti letech občanské války mnoho nezbylo a i předtím země patřila mezi nejméně rozvinuté na světě. Poláci jsou nyní poučeni a když se bude v budoucnu jednat o klíčových zakázkách, budou prý na rozhovory mnohem lépe připraveni.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.