Politika a korupce

6. duben 2006

"Pět na stole v českých" to je výrok, kterým se proslavil bývalý tajemník premiéra Zdeněk Doležel. Vyslovil ho při jednání s polským lobbyistou Jackem Spyrou a podle všeho se týkal privatizace Unipetrolu. Konkrétně možnosti, že by se jeden z uchazečů vrátil do hry o koupi tohoto podniku.

0:00
/
0:00

Vše bylo zdokumentováno skrytou kamerou. Doleželův výrok zkoumala nejenom policie, ale i poslanecká vyšetřovací komise. Ta svým způsobem dospěla k závěru, že nic konkrétního kolem sporné privatizace zjistit nedokáže. Přesto jedním z alespoň trochu zajímavých výroků komise bylo, že Doležel si ve zmiňovaném výroku podle všeho řekl o úplatek. Není tudíž divu, že ke stejnému závěru se musela dobrat policie.

Samozřejmě nyní bude záležet na tom, jak se k celé kauze postaví i státní zastupitelství a případně soud. Už nyní se však z některých výroků lze domnívat, že celý případ by se mohl ubírat poněkud jiným směrem, než je podstata. Naznačují to například slova mluvčího pražského státního zastupitelství Martina Omelky. Ten se pro ČTK vyjádřil, že když Doležel žádal o úplatek, dopustil se podvodného jednání, protože si musel být vědom toho, že to, za co chtěl po Spyrovi peníze, nemůže splnit. Samozřejmě na Doleželův výrok se dá dívat i z jiného úhlu pohledu. Okolnosti privatizace Unipetrolu jsou totiž do dnešního dne poněkud zamlženy a nelze tudíž vyloučit, že celá věc neproběhla zrovna standardním způsobem.

Už jen to, že například ministr průmyslu a obchodu si nemůže vzpomenout na to, jaké byly konkrétní důvody pro vyřazení některých uchazečů ze hry, je zarážející. Když se k tomu přidá fakt, že z bezpečnostních důvodů se z inkriminovaného jednání vlády nepořizoval žádný záznam, nelze jednoznačně tvrdit, jaký slib mohl Doležel reálně splnit a jaký nikoli. Ostatně další zveřejnění nahrávek pořízených skrytou kamerou vyvolává podezření, že v této privatizaci mohlo jít o nejrůznější zájmy některých politiků. Nelze se proto divit tomu, že před blížícími se volbami by si někteří z nich přáli, aby aféra co nejrychleji utichla. Právě do této kategorie lze zařadit slova premiéra, která pronesl dnes v Hradci Králové. Cituji podle ČTK: "Na jednu stranu mě to překvapuje, na druhou stranu jsem rád, že je to nějakým způsobem uzavřeno. Já mu přeji, aby mu to dopadlo, tento špatný vtip, o který se pokusil, tak, aby to tak bral i případný soud, pokud se k němu ta věc dostane," tolik citát premiéra z ČTK.

S těmito slovy lze souhlasit pouze v pasáži připouštějící možnost, že celý případ nemusí nutně skončit před soudem. Samozřejmě státní zástupce může uvěřit tomu, že šlo o špatný vtip. Vzhledem k nejasným okolnostem, které privatizaci Unipetrolu provázejí, by však tento postoj vyžadoval značnou dávku naivity. V této souvislosti bude proto zajímavé sledovat, jakým směrem se bude dále ubírat vyšetřování polské policie a prokuratury. Ta by totiž vůči české straně neměla být nějakým způsobem předpojatá a neměly by na ní být vyvíjeny nejrůznější tlaky. Ostatně její snaha o vyslechnutí některých významných českých politiků toho může být názorným příkladem. A nic na tom nemění ani skutečnost, že dostat tyto osoby k výslechu je a bude velmi komplikované. V této souvislosti je rovněž zajímavé, že poněkud do ztracena vyšuměly sliby občanských demokratů.

Ti po ukončení práce parlamentní vyšetřovací komise prohlašovali, že budou ve vyšetřování pokračovat na vlastní pěst. Nic takového se podle všeho neděje. Přitom podezřelé okolnosti privatizace a blížící se volby by k aktivitě v tomto směru mohly přímo vybízet. Pro současný postoj ODS existuje několik vysvětlení. Jedno může vycházet z toho, že případné nestandardní kroky kolem privatizace nelze prokázat a že je zbytečné ztrácet čas a síly. Případně, že privatizace skutečně proběhla tak jak má. A to co se kolem ní potom odehrálo je jen provokace. Další varianta pak může vycházet z toho, že je lepší do způsobu privatizace dále nešťourat, protože i občanští demokraté byli u některých sporných prodejů státního majetku. Asi nejspornější byla privatizace Třineckých železáren a kauza vymyšlených sponzorů stranické pokladny občanských demokratů typu Maďara Bácse. Také tehdy se někteří politici snažili hovořit o špatném vtipu.

Zkrátka vše nasvědčuje tomu, že lidé motající se kolem prodeje mnohamiliardového státního majetku mají poněkud zvláštní smysl pro humor a že orgány činné v trestním řízení mohou být naladěny na podobnou vlnu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.