Podaří se snížit emise?

23. září 2010

23. ledna zveřejnila Evropská komise návrh energeticko-klimatického balíčku, jehož cílem je efektivní snižování emisí oxidu uhličitého a podpora výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové energii v Evropě dnes činí 8,5%. Komise chce ale tento podíl zvýšit na 20%. Pamatuje ale na to, že ne každá země si může takové navýšení dovolit. Navrhuje tedy, aby každá země podíl tzv. zelené energie navýšila o necelých šest procent, a dalších šest procent růstu se rozdělí mezi členské země EU. To, co rozhodne, o kolik přesně ta která země bude muset podíl ekologické energie zvýšit, bude hrubý domácí produkt. Tedy - čím vyšší hrubý domácí produkt, tím více nově postavených zdrojů zelené energie.

Kolik máme času?

Časový harmonogram energeticko-klimatického balíčku je poměrně ambiciózní. Dvacetiprocentního podílu ekologické energie na celkové výrobě bychom měli dosáhnout už v roce 2020, tedy za 12 let. Zástupci průmyslu to ale považují za cíl až příliš vysoký. Dokonce i Evropská komise sama váhala, svůj návrh měla původně předložit už prosinci, ale termín odložila, aby měla více času na jednání s vládami členských zemí.

autor: Daniel Mrázek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka