Po inflaci přijde recese. Vyhraje ten, kdo bude zaměstnávat málo lidí, věří Fabičovic z firmy Alca

3. září 2022
2 x 2

František Fabičovic vybudoval spolu se svou manželkou firmu Alca, která dodává nejen sanitární výrobky. Podnikali i na Východě. „Ještě 18. února jsem si odlétali z Moskvy, z výstavy jsme si nesli spousty zakázek. A pak se to 24. února pokazilo, všechno se přetrhlo. Zrušili jsme sklady v Petrohradu i Samaře, zůstali jsme jen v Moskvě, kde se ještě něco doprovádá. Ale Rusko a Ukrajina, to všechno se přetrhlo. Bělorusko to samé,“ popisuje podnikatel.

Jeho firma Alca je největším výrobcem sanitární techniky ve střední Evropě, loni měla obrat 3,3 miliardy korun a zaměstnává 950 lidí. Na východě ale musela začít propouštět. „V Petrohradě už jsme propustili skladníky, prodejce jsme si zatím nechali,“ říká Fabičovic.

Čtěte také

Firma je teď na desetině toho, co dřív na východ vyvážela. 

„Je to propad o 45 milionů měsíčně. Byl to pro nás velký trh, který jsme se snažili 22 let rozvíjet, měli jsme tam velmi dobré kontakty a zákazníky. Ale teď se jen doprodávají zbytky ze skladu. Pokud by se situace nezlepšila, válka na Ukrajině by neskončila, tak bychom to mohli vydržet pět, možná šest sedm měsíců. A to je všechno. Pak bychom to museli zavřít,“ odhaduje podnikatel.

My jsme si nechali docela velké rezervy, ale to už není o rozvoji. Musí se čekat a vydržet. Bojím se, že spousta firem to neunese,
František Fabičovic

Všímá si i toho, že některé firmy začínají z trhu odcházet. „V dubnu skončily tři firmy, naši subdodavatelé,“ přiznává.

Čtěte také

„Ceny rostou. Suroviny se shání z minuty na minutu, energie jsou dražší... My jsme si nechali docela velké rezervy, ale to už není o rozvoji. Musí se čekat a vydržet. Bojím se, že spousta firem to neunese,“ říká Fabičovic.

Jeho firma Alca pracuje mimo jiné s plasty. „Ropa se vozí, vozí se i mosaz a jiné suroviny. A to všechno zdražilo. I doprava. A ještě se tady zvyšují úrokové sazby? To je nešťastné, protože státu budou proudit příjmy ze zdražování, stát si to vybere zpátky. Lidem slibuje, že pomůže. Ale firmy, které vyrábí, asi budou mít problémy,“ odhaduje podnikatel.

Příprava na recesi

Jeho firma Alcaplast začínala s výrobky z plastů. „Byly to napouštěcí a vypouštěcí ventily, záchodová sedátka. Rychle se to rozšiřovalo. Ale pak jsme začali vyrábět i spoustu věcí z kovů, slitin, mosazi. A ten název už nebyl pravdivý, nekorespondoval s tím, co jsme vyráběli. Proto zůstalo jen u Alca, ale máme už i Alcadrain a tak dále,“ popisuje spolumajitel firmy. 

Čtěte také

Teď chce Fabičovic investovat hlavně do vlastních firem. „Abychom zkvalitnili výrobu, zautomatizovali se. Myslíme si, že po této inflaci přijde určitě recese a bude vyhrávat ten, kdo bude zaměstnávat málo lidí, kdo může omezit rychle výrobu, aniž by to mělo velké dopady,“ předpokládá Fabičovic. 

Krize ovšem nepřijde ještě letos, věří. „Peníze, které jsme nacpali mezi lidi v době pandemie – to bude pokračovat něco podobného. Pořád ještě poptávka v Evropě poroste, všude jsme pumpovali peníze. Takže já očekávám krizi asi v příštím roce. A proto se teď snažíme investovat do nejlepších technologií, které tady v Evropě seženeme.“

Co mu dělá radost? Jaké ohrožené druhy ptáků hnízdí v jeho oboře Obelisk? A proč firma Alca otevřela showroom v Praze? Ptá se Petr Šimůnek.

autoři: Petr Šimůnek , kac
Spustit audio