Plus byl partnerem cen za poctivé čerpání eurodotací

20. květen 2015

Český rozhlas Plus se stal mediálním partnerem cen Francouzsko-české obchodní komory. Měly za cíl podpořit byznys spojený s transparentním čerpáním prostředků z evropských fondů.

Klíčem k úspěchu soutěžících firem byly inovace, nová pracovní místa a společenská odpovědnost. Samostatnou kategorii tvořily projekty založené na spolupráci mezi vědou a byznysem.

Důvodem k udílení cen bylo inspirovat firmy, aby se nebály zapojit do čerpání fondů v novém finančním období a také 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

Brailovo písmo
V kategorii nejlepšího využití fondů k vnitřnímu rozvoji malých a středních podniků, to jsou ty do 250 zaměstnanců, uspěla polygrafická firma Colognia Press s technologií uvádění Brailova písma na flexibilní materiály.

„Určitě by nám daly mnohem větší práci investice z vlastních zdrojů bez dotačního způsobu,“ uvedl generální ředitel firmy Jaroslav Vendl.

Připustil, že některé firmy čerpají proto, že je to dotace, ale uniká jim smysl dotací: „Pak se dostávají do bludného kruhu, protože dotace není samospasitelná, musí čerpat z vlastních zdrojů 30 až 40% a musí je splácet,“ dodal Vendl.

V této kategorii se vybíralo z veřejně dostupné databáze, v níž je 11.827 projektů.

Mateřská firma
Druhým příkladem úspěchu v soutěži – ve třech kategoriích – je počin společnosti Poclain, která zavedla do sériové výroby nový pomaloběžný radiální motor – a podíleli se na tom odborníci z Brna, ale také z Francie.

Prezident Francouzsko-české obchodní komory Constantin Kinski

„Naše mateřská firma je ve Francii a na to se hledí, když tady chceme investici prosadit, když jsme tady v Brně schopni na ně dosáhnout,“ uvedl jeden z manažerů firmy Radek Roček, který měl na starosti investice i rozjezd výroby.

Výhrady k Česku
Největší výhrady Bruselu vůči České republice se donedávna týkaly toho, že někdy žadatelé o dotace byli propojení s hodnotiteli projektů. Existovalo příliš mnoho operačních programů a firmy nedokázaly efektivně čerpat, nebylo dost úspěšných projektů.

„Všechny výzvy budou vidět na jednom místě na jednom webu,“ uvedl Daniel Braun, náměstek ministryně pro místní rozvoj v odpovědi na otázku, čím chce jeho resort přispět k lepšímu čerpání evropských dotací.

Podle informací náměstka Brauna budou také dané lhůty na schválení projektů a podepsání rozhodnutí nebo smluv. Vznikne také databáze, která má usnadnit hodnocení čerpání projektů.

Francouzsko-česká obchodní komora vznikla v březnu 1996. Momentálně sdružuje 2308 členů a jejím prezidentem je Constantin Kinski, ředitel poradenské společnosti Roland Berger. Udílení cen proběhlo 22. dubna v Národním technickém muzeu v Praze.

autor: mam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.