Plavba kolem světa s plachetnicí OK. Do tváří.

23. září 2010

Po čtrnácti dnech "plavby" se stále plácáme sto mil na západ od Kapverdských ostrovů. Olda vidí na obzoru pasátová oblaka, které prý už dnes přinesou vítr. Tuto předpověď však námořníci slyší každý den...

"Neměli bychom zapnout motor?"

Kapitán je proslavený svým přírodním stylem mořeplavby. Pluje pouze na vítr, což mimo jiné znamená, že pluje všechny trasy nejdéle ze všech mořeplavců. Atlantský oceán přeplouval s rekordem dvaadvacet dní a nejdelší dobou třiatřicet dní. Celá trasa měří necelých tři tisíce mil, tj. necelých šest tisíc kilometrů. Po čtrnácti dnech máme za sebou něco přes tisícovku mil a začíná to vypadat, že vytvoříme další Oldův rekord. Napětí na palubě mírně stoupá, Tomáš s Angelem se věčně o něčem dohadují, navíc Tomáš má s sebou satelitní telefon a musí každý den volat domů "novinky". Jeho uspěchaný otec podnikatel nechápe, že se nic nového neděje a do vypjaté atmosféry vnáší další nervozitu. Kromě denních činností a sezení u kormidla se volný čas tráví koupáním, neúspěšnými pokusy o rybaření a plkáním o jídle.

"Vítr! Slyšíte to?" Plachty konečně zašustí. Posádka se raduje, ale vzápětí jen nevěřícně hledí na Oldu. On se snad zbláznil! "Ty zapínáš motor?" Kapitána poprvé vidí zuřit. "Copak to nevidíte? Vždyť nám fouká protivítr! Žene nás zpátky do Evropy!"

Pasát, stálý vítr vanoucí přes Atlantik, jež má foukat v období přeplaveb ve směru od Afriky ke Karibským břehům, vane asi někde jinde. V bezvětří jsme se pohybovali kupředu pouze pomocí mořského proudu, který má naštěstí souhlasný směr s námi, denně jsme tak urazili maximálně třicet kilometrů. Teď však jedeme poměrně rychle zpátky. "Co budeme dělat?"

Všechna vina se snese na hlavu kapitánskou. Olda se snaží směřovat loď alespoň na jih. Na západ teď nemáme šanci se dostat, ale pokud poplujeme co nejvíce na jih, nebude nás to alespoň tak moc snášet zpátky na Kanárské ostrovy. "Protivítr jsem tady ještě nezažil. Jestli nezačne foukat správným směrem tak Martinik podjedeme, musí se to změnit!"

Angelo se tváří celkem lhostejně, přišel teď na to, že nejlépe se mu opaluje když se místo opalovacího krému natře naftou, kterou my ovšem teď tak zoufale potřebujeme! Já už jsem o zaměstnání díky téhle plavbě přišla, takže bych mohla být v relativním klidu. Jen Tomáš se diví: "Tak to si prodloužím prázdniny!"

...........

Plavba kolem světa na plachetnici O.K. probíhá od listopadu roku 2003. O přeplavbě Atlantského oceánu pojednává kniha s názvem "Mořeplavecká odysea", kterou vydal Knižní klub Euromedia. Oldřich Karásek a Karin Pavlosková pokračovali dále přes Karibské ostrovy do Panamy a přes Tichý oceán, ostrovy Francouzské Polynésie na souostroví Tonga, jež leží nad Novým Zélandem. V září 2005 vypluli mořeplavci pouze ve dvou na dosud první českou a mezi jachtaři nezvyklou plavbu severním Pacifikem - plavba přes Tuvalu, ostrovy Gilbertovy a Marshallovy do Mikronésie a odtud dále přes Indonésii, Singapur a do Malajsie, kam dopluli v polovině června roku 2006. Loď zůstala nyní v Malajsii a další pokračování plavby přes Thajsko, Maledivy, Indický oceán a Rudé moře se plánuje na podzim.

autor: Karin Pavlosková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.