Plavba kolem světa s plachetnicí O.K. - Bezvětří

23. září 2010

Dvě ženské na palubě - jedna psího a jedna člověčího druhu - jsou z olejové hladiny kolem lodi nadšené. Fenka Čiki se může konečně bez zábran pohybovat a já se snad konečně trochu najím. Po týdnu plavby na velkých vlnách, jež jsem trávila neustálým zvracením, se teď v období bezvětří stávám postrachem lodní kuchyně.

Věčně hladová chlapská konkurence, sestávající z dospívajícího hocha Tomáše, hladového bezdomovce Angela a mlsného šéfkuchaře Oldy, není z mé znovuobjevené chuti k jídlu vůbec nadšená. Při tomto počtu strávníků a jejich bezedných žaludků to vypadá, že jestli si do Karibského moře nepospíšíme, tak za chvíli nebudeme mít co jíst. Ještě, že Angelo zásobil loď množstvím marmelád a přesnídávek. Oldův přísný stravovací režim - jídlo dvakrát denně - se tak může sem tam tajně porušit. Co se však týče sladkostí na zpestření, které se servírují k večernímu čaji, tak tam se nezná bratr. Jen jednou jsem si v podpalubí tajně křupla sušenky, a už se dovnitř nahrnuli všichni včetně psa s jednoznačnou žádostí - my chceme taky!

Zdá se, že plavba přes oceán nestojí na ničem jiném než na jídle. A bohužel také na pití, zásoby vody se tenčí ještě rychleji než potraviny. Déšť jsme zažili jenom oněch divokých pět dní, teď je nad námi modrá obloha a my jen marně vyhlížíme pasátové mraky, ze kterých nejen zafouká, ale také někdy zaprší. Po deseti dnech plavby začínáme rovněž s přídělem vody na osobu a na den, zatím dostáváme jeden a půl litru na osobu včetně vaření.

Námořníci, kteří cítí, že nejsou v ohrožení života, se začínají nudit. (Jak jinak!) Najednou je i v podpalubí málo místa pro všechny. Angelo se svým bicyklem a psem obsadil celou přední kajutu. Dvě boční postele podél stěny podpalubí máme my dva s Oldou a na Tomáše zbyla tzv. "psí kóje", postel v úzkém zadním prostoru lodě, leze se do ní jako do liščí nory. Nejpohodlnějším místem na lodi se stává paradoxně sedačka u kormidla, a tak se nakonec všichni na svou službu těší. I když je totiž bezvětří, služby fungují jako za větru, co kdyby najednou začalo foukat?

autor: Karin Pavlosková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.