Placená otcovská dovolená. Ihned po narození dítěte by mohli zůstat doma oba rodiče

10. březen 2015

Jedním z plánů Evropského parlamentu na změny v systému péče o děti je placená otcovská dovolená o délce nejméně 10 dnů. Návrhy na změny vyplynuly z poslední zprávy o nerovnosti mužů a žen ve společnosti.

„Nenovější údaje ukazují na zlepšení v rovnosti žen a mužů. Přetrvávají ale stále stejné problémy – např. větší podíl nezaměstnaných žen. Zpráva Evropského parlamentu také kritizuje situaci, kdy vysoké školy opouštějí skoro 2/3 žen, ale jejich podíl ve vedení firem nebo ve výzkumu je pak jen 1/3. Velký rozdíl je i v platech. V České republice berou ženy za stejnou práci o 22% méně než muži. To je jedno z nejhorších čísel v Evropě,“ přibližuje problematiku Viktor Daněk, redaktor Českého rozhlasu.

Problematikou rovnosti pohlaví se zabývá i eurokomisařka Věra Jourová, která iniciativu Evropského parlamentu na zavedení placené otcovské dovolené uvítala.

„Muži i ženy by měli mít podle europoslanců stejné právo vzít si rodičovskou dovolenou. V tom jsou mezi jednotlivými státy unie značné rozdíly. Čtvrtina zemí EU žádnou otcovskou dovolenou neumožňuje, naopak jinde jsou sociální benefity pro otce širší,“ vysvětluje pozadí vzniku návrhu Daněk.

Některé body v návrhu ale vyvolaly mezi europoslanci odmítavé reakce

„V návrhu jsou dva velmi problematické body, kromě otcovské dovolené je to ještě právo žen svobodně si zvolit, jestli používat antikoncepci nebo jestli jít na potrat. Proti jsou hlavně konzervativní strany. Hlasování tedy úplně hladké nebude,“ uzavírá Viktor Daněk, který zasedání ve Štrasburku sleduje.GHa

Proti právu žen na antikoncepci a potrat na plénu včera vystoupila i české europoslankyně Michaela Šojdrová z KDU-ČSL. Je zároveň členkou Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví, který stojí za návrhem na otcovskou dovolenou.

„Já budu hlasovat pro vypuštění sporných bodů (potrat - pozn. redakce) – o těchto etických otázkách si mají rozhodovat členské státy sami. Pokud se tak nestane, nebudu moci pro usnesení jako celek hlasovat,“ vysvětluje své postavení k návrhu Michaela Šnojdrová.

Cílem zprávy Evropské komise bylo zejména otevření diskuze o nerovnosti mužů a žen ve společnosti

„Placená otcovská dovolená hned po narození dětí je ku prospěchu jak tatínkům, tak dětem a samozřejmě i maminkám. Toto je dobrá varianta pro slaďování rodičovské a profesní role obou rodičů. Tuto věc já podporuji,“ uzavírá rozhovor europoslankyně Šnojdrová.

Muži v Česku už dnes mohou jít na rodičovskou dovolenou, stejně tak je možné, aby se na ní partneři vystřídali. Placená otcovská dovolená ihned po narození dítěte je ale novou možností, kdy by oba rodiče mohli být doma po nějaký čas společně.

autoři: rkr , Jana Tupá
Spustit audio