Pinochet je bez imunity

9. září 2004

Právě v těchto chvílích našeho času předstupuje bývalý chilský diktátor generál Augusto Pinochet před soudce, aby zodpověděl některé otázky související s tak zvanou operací Kondor. Tak se nazývala akce tajných služeb několika latinskoamerických zemí, která měla v sedmdesátých a osmdesátých letech za cíl odstranit politické odpůrce nacházející se za hranicemi jejich zemí.

Během operace Kondor zahynulo v různých zemích jižní Ameriky na sto Chilanů. Cílem dnešního výslechu a možná i příštích sezení má být objasnění účasti tehdejší samozvané hlavy státu generála Pinocheta na této operaci, jeho spolupráce s generálem Manuelem Contreras-em, který jako jeho podřízený řídil tajnou službu DINA a četnost schůzek obou těchto osob.

Chilský soud se vlastně chce dobrat odpovědi na otázky, které nastolil španělský soudce Baltazar Garzón, když po Velké Británii žádal, aby byl Pinochet vydán do Španělska. Londýn tehdy po měsících zadržování generála Pinocheta usoudil, že případ je v kompetenci chilských soudů a vrátila generála ve výslužbě do vlasti. Ještě když byl u moci založil generál tradici, podle níž každý president, tedy včetně něho, se stává doživotním senátorem s příslušnou parlamentní imunitou.

Té musel být tedy nejprve zbaven, aby mohl předstoupit před soud v procesu nazývaném Karavana smrti. Akce měla za cíl zlikvidovat odpůrce vojenského režimu uvnitř země. K procesu však nedošlo, neboť chilský nejvyšší soud na doporučení lékařů proces zastavil s tím, že Pinochet trpí nevratnou cévní chorobou, která zatemňuje jeho mysl.

Zvláštností chilského práva je, že pro každý soudní proces je třeba senátora nejen zbavit imunity, ale také prozkoumat znovu zdravotní stav obžalovaného. A další zvláštností je, že soudce se může rozhodnout, zda nejprve vyslechne předvolaného nebo ho nejdřív nechá vyšetřit lékaři, jestli mu zdraví dovoluje účastnit se procesu. Soudce Juan Guzmán, kterému Pinochet už jednou unikl, usoudil, že obě akce lze provést souběžně.

Pinochetovi je dnes 88 let a je o tři roky starší než v době, kdy proces s ním byl zastaven kvůli jeho stařecké demenci. I když tehdy následnými činy prokázal, že to s jeho chorobou nebude tak zlé - jeho žena dokonce prohlásila, že dementní jsou spíš novináři, kteří takové nesmysly píší, sám soudce Guzmán uznává, že doživotní senátor Pinochet v posledních letech dosti sešel. Nahrbil se, chodí dost těžce. Přesto soudce odmítl lékařský tým navržený Pinochetovými obhájci a obrátil se na několik významných chilských lékařských universit, aby ze svého středu vybraly odborníky, kteří Pinochetovu způsobilost posoudí.

Původně byl soudní výslech stanoven na uplynulé pondělí. Pinochetova obhajoba však napadla soudce Guzmána, tvrzením, že je zaujatý. V devadesátých letech totiž vedl tým vyšetřovatelů, jehož cílem bylo zjistit kolik Chilanů bylo zavražděno nebo je nezvěstných za dobu Pinochetovy vlády. Soudce nařčení odmítl a prohlásil, že žádný z jeho blízkých - a to v Chile jsou blízcí mnohem vzdálenější příbuzní než u nás - nebyl vojenským režimem persekvován, že on sám nebyl nikdy v žádné politické straně a že jeho vztahy s generálem Pinochetem byly vždy korektní. A tak se nařčením zabýval nejvyšší soud, a ten soudce Guzmána v případu Pinochet potvrdil.

Doživotní senátor se zatím úspěšně brání jakémukoli soudnímu projednávání případů, z nichž by mohlo vyplynout, že má na rukou krev svých politických odpůrců. Možná však narazí na úplně jiném, tak trochu nečekaném místě. Senátní komise Spojených států zaslala chilské vládě informaci, že Augusto Pinochet prováděl ve washingtonské bance Riggs operace, které lze kvalifikovat jako praní špinavých peněz. A to je podle soudu také jedním z důkazů o mentální způsobilosti generála. Mezitím se zjistilo, že Augusto Pinochet a jeho nejstarší syn - rovněž Augusto - mají ve Spojených státech několik milionových kont v dolarech.

Mladý Augusto, který už několikrát stál před soudy a vždy vyvázl s čistým štítem, tvrdí o původu peněz, že otec byl vždy velmi šetřivý. Probíhající vyšetřování, tentokrát pro špatné placení daní, praní peněz a jejich nejasný původ svědčí o tom, že vliv rodiny Pinochetů v Chile slábne.

Generál asi do vězení nepůjde, i kdyby se proces konal a soud jej odsoudil. Na odpykání trestu je příliš starý. Ale soud s Augustem Pinochetem je pro chilskou demokracii velmi důležitým momentem očisty.

autor: Karel Wichs
Spustit audio