Petruška Šustrová: Zemřel generál Kiszczak

6. listopad 2015

Ve čtvrtek 5. listopadu zemřel ve varšavské nemocnici někdejší polský komunistický politik, generál Czesław Kiszczak.

Udělal ukázkovou politickou kariéru: za války ho Němci poslali na nucené práce do Vídně, kde se seznámil s ideály a aktivisty komunistického hnutí, po válce se vrátil do Polska, vstoupil do Polské dělnické strany, sloučené poté ve vládnoucí Polskou sjednocenou dělnickou stranu, vystudoval Vysokou školu stranickou, a dál už to šlo jak na drátkách.

Stal se vojákem, sloužil pod velením důstojníků sovětského NKVD ve vojenské kontrarozvědce – mimo jiné v Londýně, kde sledoval a udával polské vojáky, kteří bojovali v zahraničí a do poválečného Polska se nevrátili. V roce 1979 byl jmenován náčelníkem vojenské rozvědky a v červnu 1981 se stal ministrem vnitra.

To už se skupina generála Wojciecha Jaruzelského připravovala k vyhlášení stanného práva, aby potlačila nezávislé odborářské a společenské hnutí Solidarita, které mělo tak silnou podporu společnosti, že hrozila demontáž komunismu.

Čtěte také

Kiszczak se na přípravách i na organizaci represí po 13. prosinci 1981 činně podílel. Komunismus se však začal drolit a polská vojenská junta přistoupila k vyjednávání s opozicí, zasedla s ní ke kulatému stolu, a po volbách v červnu 1989 se stal ministrem vnitra.

Chvíli to ještě vypadalo, že soužití komunistické vlády s opozicí bude nějak fungovat, ale byly to plané naděje a Czesław Kiszczak v roce 1990 z politiky odešel bez šance na návrat.

Czesław Kiszczak

Přišly však horší věci: soudní účtování s minulostí. V prvním procesu v roce 1996, v němž byl Kiszczak obviněn z rozeslání instrukce velící po nastolení stanného práva střílet do stávkujících, byl zproštěn viny. To bylo polské soudní vyrovnávání se s minulostí teprve v plenkách.

Později mělo být hůř – v procesu, který se táhl až do roku 2004, soud Kiszczaka uznal vinným za smrt horníků v dolech Wujek a Červencový manifest, do nichž v prosinci 1981 stříleli vojáci a policisté. Kiszczak za to měl jít na čtyři roky do vězení, ale po dlouhých odkladech a dalších a dalších procesech byla kauza umořena.

A polský pohled na minulost přitvrzoval. V posledním procesu, který se také táhl léta a skončil až letos v červnu, rozhodl soud pravomocně i nepodmíněním trestu dvou let – jenže nemocný Kiszczak nyní ve věku devadesáti let zemřel.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petruška Šustrová
Spustit audio