Petr Schwarz: Události týdne

8. únor 2014

Začala zimní olympiáda v Soči. První zahraniční návštěvníci si tedy houfně stěžovali na takové drobnosti, jako že objednaný pokoj ještě není dostavěn, chybí nábytek či klika u dveří, recepce hotelu nemá podlahu, neteče voda nebo pokud teče, je podle personálu nebezpečná i na mytí, ale podle ruských organizátorů her je tato olympiáda vzorem pro jiné.

Za organizátory se postavil i Kreml a prezident Putin se nechal v Soči dle svých zvyků zvěčnit jako pořádný chlapák – tentokrát v kleci s leopardem, který pravda byl zatím jen několikaměsíčním kotětem. Kromě leoparda se Putin v Soči setkal s čínským prezidentem Si a shodli se, že se nikdo nemá míchat do situace na Ukrajině, což v překladu znamená, nikdo kromě Ruska. Kreml sice tvrdí, že se nikam nemíchá, jenže Rusko už prostě zamíchané je vzhledem k tomu, že současný stav blízký občanské válce vznikl poté, co proruská ukrajinská vláda podepsala smlouvu s Moskvou, která směřování Ukrajiny obrátila ještě ostřeji směrem východním, a vzhledem k tomu, že Krym hrozí odtržením od Ukrajiny a připojením k Rusku a žádá Putina o pomoc.

Mezitím stačily Spojené státy poznat, že nejen jejich tajné služby umějí odposlouchávat cizí státníky, a na internetu se objevil telefonát vysoko postavených amerických diplomatů dohadujících se, kdo z opozice by měl na Ukrajině vládnout a zároveň i fuckujících Evropskou unii. Na to, že je telefonát na síti k dispozici, upozornil nevměšující se Kreml, kdyby snad někdo pochyboval, že Rusové vskutku nezaostávají v ničem.

Podle zprávy Evropské komise je korupce v Unii závratná, a tento problém se samozřejmě týká i České republiky, kde jsou lákadlem především veřejné peníze. Nová česká vládní koalice na sebe během prvních dnů vládnutí upozorňuje především spory a výhrůžkami, takže vskutku nepůsobí jako nějaká jednotná síla. Lidovci hrozí, že koalici opustí, jestli sněmovna nepřestane projednávat zrušení lustračního zákona, především si ale premiér Sobotka vůbec nemůže být jist svou vlastní sociální demokracií, kde zase zvedli hlavy povolební pučisté a poctivě předsedovi vlády okopávají kotníky a snaží se ho dostat do situace, kdy nebude moci vyhovět svým straníkům a zároveň podmínkám existence současné koalice. A aby toho nebylo na Sobotku málo, ministr školství Chládek se poté, co zákon týkající se jmenování vysokoškolských profesorů vyvolal neshody v kabinetu, šel poradit na Hrad s prezidentem Zemanem, co by do zákona měl a neměl napsat - což by možná bylo lepší pro příště řešit změnou ústavy, aby si prezident zákony sám psal i schvaloval.

V severní Koreji se k tomuto kroku chystají i prakticky, komunistický diktátor Kim oznámil, že bude kandidovat do parlamentu a vzhledem k tomu, že se tam volí z jednoho kandidáta, má cestu umetenou. Další nový český ministr Mládek zase zaperlil svou brilantní znalostí asijských politických poměrů, když uvedl, že Tchajwan se jistě brzy připojí k velké Číně stejně jako třeba Hongkong, což tchajwance diplomaticky řečeno poněkud rozladilo, protože se prostě k Číně připojovat nehodlají, i když je Peking považuje za své.

Úspěch ale zaznamenal alespoň nový ministr vnitra Chovanec, který se dohodl s oběma nynějšími policejními prezidenty, že se stáhnou a budeme mít policejního prezidenta zase jen jednoho a to úplně nového - policie tak aspoň bude vědět, kdo jí velí. Jenže jak zveřejnilo Právo, Nejvyšší soud poněkud policistům zkomplikoval práci, když rozhodl, že jejich svědectví z místa činu jsou pro soud bezcenná, což vzbudilo všeobecný údiv laické i odborné veřejnosti a možná by mělo vyvolat diskusi, k čemu tedy policisté podle Nejvyššího soudu vlastně jsou. Mnoho sil a jasnou mysl přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio