Petr Schwarz: Události týdne

14. prosinec 2013

Sociální demokracie, hnutí ANO a KDU-ČSL představili text koaliční dohody, která má být základem jejich společného vládnutí, ještě se ale nedomluvili na tom, kdo obsadí jaká ministerská křesla.

Hlavními prioritami má být změna hospodářské politiky a hospodaření státu a také změna chování vlády. Což doufejme, bude platit i pro jednotlivé ministry, zvláště proto, že někteří z těch současných mají, jak se ukázalo, chování řeznického psa. Mikrofony na předsednickém pultu Poslaneckém sněmovny totiž zachytily, jak si premiér Rusnok v přestávce stěžuje svým ministrům, se kterými se navzájem roztomile oslovuje s patřičnou úctou k jejich úřadům vole, že se mu ale vůbec nechce na pohřeb jedné z nejvýznačnějších postav současnosti Nelsona Mandely. Všichni se shodli, že prezident Zeman tam asi nepojede, protože jak říkal ministr obrany odborník Picek, nevylezl by po schodech do letadla, a jak dodal ministr financí odborník Fischer, ještě by z toho byl průser. Premiér Rusnok se později omluvil, že to neměl říkat, ale že teď má příliš práce, což rychle dokladoval tím, že v době Mandelova pohřbu šel fandit na fotbal. Posléze pak ještě řekl, že slova vole a prdel považuje v soukromém rozhovoru byť členů vlády za normální a nic špatného neudělal, což nepotřebuje komentář.

Na Mandelův pohřeb dorazila naprostá většina nejvýznamnějších světových státníků a někteří si dokázali svůj trapas zařídit také. Britský premiér Cameron se při obřadu fotografoval s americkým prezidentem Obamou, který si pak po cestě k řečnickému pultu udělal malou pauzu, aby si podal ruku s kubánským vůdcem Castrem, kterého to tak naladilo, že během následujících hodin zatkli v jeho komunistickém panství na „Ostrově svobody“ více než stovku disidentů připomínajících si Den lidských práv.

Dědičný panovník komunistické Koreje Kim Čong-Un zase nechal popravit svého strýce, který mu pomohl na trůn, prý pro velezradu a proto, že byl narkoman a sukničkář, což opět dokázalo, že pokud má komunistický režim něco společného s pohádkou, ta rozhodně nekončí slovy, že pak žili všichni spokojeně až do smrti - ledaže je ta smrt rychlá.

Český ombudsman Pavel Varvařovský oznámil, že rezignuje, ale neřekne proč, i když se všude šušká, že už na současnou politickou scénu nemá nervy. Bývalý náměstek pražského vrchního státního zástupce Grygárek byl obviněn ze zneužití pravomoci a pomoci svému kamarádovi pražskému kmotrovi Janouškovi. Tím podle olomouckého státního zástupce Ištvana byla otevřena kmotrovská větev kauzy Nagyová. Nezbývá než čekat, jestli to dopadne podobně jako stíhání poslanců pro korupci ve stejné kauze.

Rumunští poslanci si pozoruhodně vyložili výzvy Evropské unie, aby tvrdě zakročili proti korupci. Došli k závěru, že se tak nedá činit z vězení, a protože 28 současných a bývalých zákonodárců už za činy korupčního charakteru v kriminále sedí nebo stojí před soudem, odhlasovali dodatek trestního zákona, který jim dává za úplatkářství beztrestnost. V Indii pro změnu začal po letech znovu platit jeden a půl století starý zákon označující homosexualitu za trestný čin a Uruguay se rozhodnutím parlamentu stala první zemí na světě, kde se smí volně pěstovat, prodávat i užívat marihuana.

Dvě stě tisíc lidí z celého světa se přihlásilo, že chce odletět na Mars bez možnosti návratu, další letenky už nejsou k dispozici. Svět se dočkal nemožného – Izrael se dohodl s Palestinou a také s Jordánskem na tom, že něco udělají spolu, konkrétně 180ti kilometrové potrubí, které má přivést vodu z Rudého moře do vysychajícího moře Mrtvého. Ať nejen v Adventu převládne porozumění nad nenávistí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio