Petr Schwarz: Události týdne

23. listopad 2013

Prezident Zeman oficiálně pověřil sociálně demokratického šéfa Sobotku, aby vyjednával o nové vládě. Sobotka pokračoval ve snahách najít shodu s potenciálními koaličními partnery, Babišovým ANO a lidovci, a zatím to prý hapruje jenom na takových drobnostech, jestli zvyšovat daně, jestli zrušit poplatky ve zdravotnictví, co dál s církevními restitucemi či kdo jaké ministerstvo obsadí.

Mezitím koruna dostala další facku od České národní banky, když člen bankovní rady Lízal se nechal slyšet, že by klidně naše měna mohla klesnout až na 28 korun za Euro, po čemž trhy k této hodnotě začaly směřovat a předvánoční zdražování nabralo další obrátky. Jiří Rusnok, premiér vlády bez důvěry a v demisi, opět jednou zapomněl, že by tato vláda už neměla dělat zásadní kroky s dlouhodobým dopadem a prohlásil, že by ještě mohli zrušit omezení těžebních limitů na Mostecku, čímž vskutku potěšil řadu místních obyvatel, které by takové rozhodnutí mohlo i připravit o domov.

Ukrajina zastavila přípravy na podpis asociační dohody s Evropskou unií, který se měl odehrát příští týden, a dala tím najevo, že její vládnoucí garnituře je bližší Moskva než západ. Stalo se tak v předvečer výročí takzvané Oranžové revoluce, která před devíti lety posunula Ukrajinu naopak směrem k Evropě, což ukazuje, že některé revoluce se dost rychle vyčerpají. Oranžová revoluce se tehdy odvolávala na inspiraci českou Sametovou revolucí, kterou jsme si pro změnu v podobě oslav Dne boje za svobodu a demokracii připomínali u nás.

A že naše demokracie i po čtyřiadvaceti letech ještě není tak úplně dokonalá ukázal třeba rozhovor šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Šlachty pro iDnes, kde se tento přední policista svěřil, že při vyšetřování kauzy Nagyová narazili detektivové na „hydru propojující podnikatele, politiku, státní správu, a dokonce i justici“ a že tento klientelistický systém sahal tak hluboko do společnosti, až je to udivovalo. Může nás tedy jen potěšit, že už se detektivové probudili, a možná by jim prospělo přečíst si občas noviny, když jsou pro ně zřejmě třeba zveřejňované výroční zprávy BIS příliš složitým čtením.

V severních Čechách mezitím kdosi zastřelil vlivného regionálního sociálně-demokratického kmotra Housku a nyní už bývalý dlouholetý poslanec ČSSD Aubrecht si v Hospodářských novinách postěžoval, že v Houskově osobě přišla strana o včeličku, která vše zařídila a domluvila, což při Houskově pověsti a známé skutečnosti, že všude s sebou nosil zbraň, dodává termínu politické vyjednávání nový rozměr. Zároveň se Aubrecht dopustil výroku týdne, když se ve stejném rozhovoru vyjádřil o střetu uvnitř ČSSD, a to stojí za plnou citaci, že k „Haškovi se klonili spíš lidé z byznysu a průmyslu a k Sobotkovi takoví ti lékaři, učitelé, vědátoři, darmožrouti a podobně“. Dalšího úžasného výroku jsme se dočkali od náměstka pražského primátora Vávry, který ve více slova smyslech velký pražský tunel Blanka označil za pravděpodobnou černou stavbu, což poněkud Pražany překvapilo, když už na tuto díru v zemi dali v daních desítky miliard za přihlížení městského vedení.

Legendární britská komická skupina Monty Python oznámila, že po třiceti letech opět chystá společnou show. Ať se bavíme humorem inteligentním a ne tím, co předvádějí lidé, kteří se mají starat o věci veřejné, přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio