Petr Schwarz: Přehled týdne

11. květen 2013

Na Pražském hradě po pěti letech vystavují korunovační klenoty českých panovníků.

Současnou hlavu státu, prezidenta Miloše Zemana při otevírání výstavy prý zmohla viróza, takže se motal a klimbal. Ministr zahraničí Schwarzenberg virózu neměl a stejně usnul při Zemanově projevu ve sněmovně, z čehož si pan prezident dělal legraci a v mezidobí recitoval „Pusť vsegda budět solnce“ na ruské ambasádě. Sněmovna zas v mezidobí v naprosto vzácné shodě koalice s opozicí schválila omezení anonymních akcií, což by mohlo pomoci omezit korupci při veřejných zakázkách.

Polští poslanci také upravili zákony a kvůli tomu se tam rozjel obchod s novorozenci, jeden se dá prakticky legálně pořídit už za 12 000 korun. Polovina poslanců bavorského sněmu zas čelí skandálu, protože za státní peníze zaměstnávali své příbuzně, což je v Bavorsku skandální a u nás normální. Bývalý slovenský premiér Mečiar si s rodinou otevřel lihovar.

Švýcarský prokurátor si v novinách pochvaloval, že poslední dva roky už české úřady nesabotovaly vyšetřování kauzy Mostecké uhelné a zadržených miliard, zato ale švýcarské vyšetřování zadržených miliard pražského lobbyisty Janouška, který si s exprimátorem Bémem říkal Kolibříku a Mazánku, kryl prý podle podaného trestního oznámení osobně nyní už bývalý šéf protikorupční policie Martinec. Na Janouška sice pak ve Švýcarsku nic nevyšetřili, ale zato mu teď hrozí v Praze osmnáct let vězení za to, že se opilý pokusil přejet paní, jejíž auto předtím naboural.

Italská prokuratura chce postavit před soud bývalého premiéra Berlusconiho kvůli tomu, že uplatil jednoho senátora, aby přestoupil k jeho straně. Berlusconi čelí i dalším procesům za zneužití pravomoci a sex s nezletilou a už byl odsouzen na čtyři roky za daňové úniky své firmy, proti čemuž se odvolal, ale stejně by si odseděl jenom rok, protože na zbytek se vztahuje amnestie.

K výhradnímu autorství české amnestie se přihlásil bývalý prezident Klaus, podle současného prezidenta Zemana ji ale psal hradní právník Hasenkopf a podle toho zase bývalý poslanec Zdeněk Koudelka a současný ministr spravedlnosti Blažek chtěl, aby si to tedy Hasenkopf s Koudelkou před novináři vyříkali, jenže jeden nepřišel a druhý nic neřekl, takže se pan ministr naštval a oznámil, že už se tou amnestií nebude zabývat.

Šéf legislativní rady vlády Mlsna se chtěl stát soudcem Soudního dvora Evropské unie, ale tam ho nechtěli, takže má ostudu. V USA soudí dvaaosmdesátiletou jeptišku, která hrozí dvacet let za to, že se s dalšími dvěma postaršími mírovými aktivisty vyzbrojena pouze kleštěmi na dráty dostala až do přísně střeženého komplexu na výrobu jaderných zbraní a nasprejovala tam protijaderná a protivládní hesla.

Dvaaosmdesátiletá Jiřina Bohdalová si nechala zaregistrovat své jméno jako ochrannou známku pro všechno možné zboží.

V bangladéšské metropoli Dháce vytáhli trosek zřícené textilky už tisící oběť a jednu živou ženu, zatímco ve městě zemřelo dalších dvaadvacet lidí při demonstraci radikálních islamistů za právo věšet ateisty.

Do oslavy dne otců nedaleko německého Schwerinu udeřil blesk a zranil čtyři desítky účastníků. Čisté nebe bez blesků a co nejméně šílenství v ulicích přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio