Petr Schwarz: Konec týdne

20. červenec 2013

Nejvyšší soud nařídil pustit z vazby tři poslance obviněné z politické korupce s tím, že je není možné kvůli imunitě stíhat za složení mandátu. Z vazby pak byla propuštěna i klíčová postava kauzy, partnerka a nejbližší spolupracovnice expremiéra Nečase Jana Nagyová.

Venezuelský prezident Maduro si vzal generální prokurátorku Floresovou, takže má nyní celkem jistotu, že se mu nestane to, co Nečasovi. Ten prohlásil, že teď už nejde o kauzu Nagyové, ale kauzu vrchního státního zástupce Ištvána. Podle exprezidenta Klause se represivní složky vymkly kontrole a pod pláštíkem dobra mohou zlikvidovat politický systém v České republice. Nová vláda má podle Klause dobře našlápnuto, jen jí renomé kazí jméno ministra financí Fišera, který záhadně rychle a ne tak úplně průhledně doplatil dluhy ze své prezidentské kampaně.

Nový kabinet dostal od svého premiéra manuál jak vládnout, ministři by toho měli splňovat docela dost a také být radostní. Do vládnutí se pustili s vervou, během několika dní vyměnili na ministerstvech desítky lidí a přichystali zvýšení minimální mzdy o pětistovku. Nová ministryně spravedlnosti Benešová smetla ze stolu připravený zákon o státních zastupitelstvích, protože ji tam chybí řešení odchodu státních zástupců do důchodu a pár dalších věcí. Pražský kmotr a politický podnikatel Janoušek, který prý byl původním terčem policistů v kauze, která vedla k pádu vlády Nečasovy, stojí před soudem kvůli opileckému útoku autem na paní, které předtím naboural její vůz a pak do ní najel a vážně ji zranil, si postěžoval, že mu přestala svítit šťastná hvězda. Před soudem se ocitla i oblíbená postavička Krtečka, práva na ni vynášejí tolik, že na ně má kdekdo zálusk. Pražským strážníkům šťastná hvězda také nesvítila, zato mohli vidět prasátko, přesněji řečeno divočáka, kterého honili takřka přes celé město, přičemž zvíře stihlo přeplavat Vltavu, zlikvidovat výlohu luxusního hotelu Hilton a jednoho strážníka zranit. Ten nyní možná půjde radši do speciálního týmu, který chce hlavní město zřídit, aby vyháněl z veřejné dopravy bezdomovce, kteří se neumyjí. Průměrná cena potravin vzrostla u nás vloni o sedm procent, nejvíc v Evropské unii, o kvalitě to tak neplatí.

Americké město Detroit proslulé automobilovým průmyslem zkrachovalo. S přílišným množstvím aut má problém ruská metropole Moskva, jejíž starosta z ní chce udělat cyklistický ráj, ale místní o kola moc nestojí. Kandidát na budoucího moskevského starostu a známý ruský opoziční bloger Navalnyj byl za údajný podvod odsouzen na pět let do vězení, přestože jeho proces nese jasné známky, že je pouze vykonstruovanou mstou Kremlu. V tomtéž Rusku a ve stejný den požádal o přechodný azyl americký whistleblower Snowden, který vyzradil informace o špiclování telefonů a internetu. Panamské úřady objevily na lodi plující z Kuby do severní Koreje součásti bojových raket a letadel ukryté v desetitisících tunách cukru. Analýzy s vysokou pravděpodobností potvrdily, že sedm slavných obrazů od Moneta, Matisse, Picassa, Gauguina a dalších, ukradených v říjnu z rotterdamské Kunsthal, skončilo spálených v kotli na ohřev teplé vody v koupelně domku ve východorumunské vesnici. Obrazy, které měly hodnotu v penězích až dva a půl miliardy korun a kulturní hodnotu nevyčíslitelnou, zničila matka jednoho ze zlodějů, když ji vyplašila domovní prohlídka. Ať nepoctivost, hloupost, primitivismus a barbarství nezničí vše krásné přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu plus, sobě a celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio