Petr Janyška: Slon v porcelánu miliardář Křetínský vstoupil do elitních novin Francie

26. září 2019

Aby nějaký Čech vstoupil na francouzskou domácí scénu, aby se tam jeho jméno skloňovalo v médiích, to se nestalo dlouhá desetiletí.

Až teď, miliardář Daniel Křetínský. První dojem, který tam vytvořil, je ale velmi rozpačitý.

Je to image dravého podnikatele z východu, nikoli člověka oddaného nezávislosti tisku. U něhož se neví, jaké má záměry. Jeho počáteční problém jako investora dnes přerostl v problém politický, pro Českou republiku nepříznivý. Podle důvěrných zdrojů se měl na něho dokonce přeptat českého premiéra prezident Macron. O jeho francouzské novinové aféře už píší světová média včetně Financial Times.

Čtěte také

Co se stalo: před pár lety začal Křetínský pronikat do Francie. Jako vůbec první český investor, do té doby tam žádná větší česká firma nemířila. Mluví dobře francouzsky, studoval tam pár let na právech. Postupoval nejdřív opatrně, mimo reflektory veřejné pozornosti.

Sondoval půdu, navštěvoval diskrétně politiky, koupil akcie pár firem. Balík časopisů a rádií, potom dvě uhelné elektrárny a podíl v síti hypermarketů.

Pak se ale rozhodl vstoupit do deníku Le Monde, a to jako slon v porcelánu. Udělal si rychle image člověka, který chce ohrozit nezávislý tisk a nerozumí francouzským specifikům. Který chce silou proniknout do elity francouzského tisku. LeMonde nejsou obyčejné noviny, ale symbol francouzské nezávislé žurnalistiky, etalon novinářské kvality.

Zaměstnanci žádají záruku

Takových je na světě jen několik. Čtou je všichni, kdo ve Francii rozhodují, jsou součástí francouzské identity. A zároveň to jsou globální noviny, koupíte je na všech letištích světa, co napíšou, přetisknou na všech kontinentech. Žádné české noviny se s nimi nemohou srovnávat. Samy sebe po léta vnímaly jako „službu veřejnosti“.

Čtěte také

Le Monde nikdy nepatřil žádnému miliardáři ani firmě. To my v Čechách v oblasti médií, kde všechno patří miliardářům, neznáme. Svoji nezávislost na velkém kapitálu i na politicích si držel tak, že rozhodující podíl v něm měli vždy novináři. Zaměstnanci i dnes mají největší balík akcií, čtvrtinu.

Před časem si novináři vybrali volbou tři bohaté Francouze, kteří přinesli listu finanční injekci. Nebudou mít žádný zisk, šlo čistě o to podpořit žurnalistiku.

Od jednoho z nich si teď ale část podílu koupil Daniel Křetínský a vypadá to, že by získal i další akcie a tím vliv v novinách. Člověk, kterého nikdo ve Francii neznal. Který novinářům Le Mondu nikdy nevysvětlil, proč do těch novin vstupuje. Podniká především v uhelné energetice, plynu a elektřině, v Čechách mu patří deník Blesk. 90 procent svého majetku má údajně v zahraničí.

Čtěte také

Novináři Le Mondu si kladli otázku, zda jeho vstup neznamená počátek konce těch novin. Nebude ve střetu zájmů? Kupuje akcie pro sebe? Nepřeprodá svůj podíl obratem někomu dál? Jako to už třeba udělal s jedním polským rádiem jménem Zet? Je to poprvé v dějinách Le Mondu, kdy se v nich objevil nový akcionář bez konzultace s novináři.

Žádají teď proto záruku, že jejich noviny nespadnou finančními převody časem do neznámých, třeba nepřátelských rukou. Všichni velcí akcionáři ji v pondělí podepsali, Křetínský se před pár hodinami stále nepřipojil.

A to vyvolává paniku. Co má za lubem? Francouzi jsou bojovný národ: 460 zaměstnanců listu zveřejnilo petici, podpořilo ji pět set světových osobností jako Lech Wałęsa nebo Salmon Rushdie. Vedou se horečnatá jednání.

Petr Janyška

Proč Křetínský koupil podíl v tom deníku? Peníze mu to nepřinese žádné. Pomocí Le Mondu se chce nejspíš ve Francii nobilitovat. Z neznámého muže z východu ho ten deník katapultuje do nejvyšších pater společnosti a otevírá mu tak dveře k dalšímu podnikání. Může mít ale i jiné záměry. Třeba přes něj časem ovlivňovat francouzskou energetickou politiku? Přeprodat akcie dál?

Je to trochu, jako by někdo ve Francii koupil část Eiffelovy věže nebo Louvru a odmítal říci,  jaké má s nimi záměry. Vyvolá to pochopitelně paniku a pochybnosti.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.