Petr Holub: Skandál v IT zakázkách

25. listopad 2014

Vláda se snaží ve sněmovně prosadit nový zákon o veřejných zakázkách, který zruší některé bariéry proti manipulacím s veřejnou soutěží.

Argument je jednoznačný – přece nemůžeme dělat zákony se spoustou složitých předpisů a regulací jen z toho důvodu, abychom se chránili před nepoctivými lidmi. Většina lidí je přece poctivých, pišme zákony pro ně.

To je v rozporu se známými skutečnostmi i s jednou úplně novou zkušeností, kterou v Česku učinila kontrola Evropské unie.

Co se může pokazit, to se také pokazí, říká jeden z Murphyho zákonů. V Česku je možné použít jako variantu rčení: Co se může ukrást, to se také ukradne.

Jde o jakýsi zvyk sdílený širokými vrstvami vycházející z maximy socialistické normalizace: Kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu.

Označit všechny zmíněné glosy za rádoby vtipné, je jistě možné. Potíž je v tom, že se v posledních letech stále častěji potvrzují jako hlubší pravda o stavu společnosti.

Za tato potvrzení mohou do značné míry evropské dotace. Evropská unie zarputile trvá na tom, aby dotované projekty podléhaly nezávislé kontrole.

klávesnice

Když Češi hned zpočátku podřídili kontrolu politikům, a tím zrušili jakýkoli účinný dohled, poslal Evropský účetní dvůr a posléze i Evropská komise vlastní kontrolory, kteří postupně začali odhalovat to, co každý tušil, o čem se ale díky politické korektnosti na český způsob nemluvilo.

První přišly na řadu zmanipulované zakázky na dopravní stavby, pak se zjistilo, že potíže jsou v podnikatelských dotacích ministerstva průmyslu, tématem dne se staly předražené nákupy zdravotních přístrojů.

Nový audit teď ukazuje, že se zbytečně ztrácejí peníze také v IT sektoru. Dnes už se kontrol účastní ve velké míře tuzemští úředníci, kteří se postupně učí bruselským zvykům.

Ani odhalení o manipulacích v oboru počítačového softwaru a hardwaru nikoho nepřekvapí. Dlouho se mluví o tom, že v oboru není předražení o 100 procent ničím neobvyklým, existují prý i možnosti, jak nějakou zakázku předražit třeba desetkrát.

Počítačům přece rozumějí jen odborníci, kteří se všichni nějak účastní složitého systému, který umožňuje vytáhnout z veřejného sektoru IT miliardy.

Počítač a tiskárna. Ilustrační foto

Dá se říci, že někteří veřejní zadavatelé udělali chybu, když požádali při svých projektech o veřejnou kontrolu.

Najednou se tu objevili z Bruselu experti, kteří zjistili to, co je sice každému z oboru nad slunce jasnější, prostým pojmenování však z toho udělali zásadní problém.

Vážné překročení pravidel zaznamenala kontrola u ministerstva vnitra, na krajích i ve městech. Kdyby investice do IT podléhaly jen českým kontrolám, na nic by se nepřišlo.

Kontroly zakázek IT se teprve rozbíhají, velmi pravděpodobně se odhalí, že systém předražování je společný všem úřadům a firmám, jako se stalo v určitém období u silnic a zdravotnických přístrojů.

Po takovém výsledku bude tvrzení představitelů současné vlády, že většinu zakázek přece zadávají slušní lidé, znovu hluboce zpochybněno.

autor: Petr Holub
Spustit audio