Petr Holub: Laciná ropa mění svět k lepšímu

9. červen 2023

Nová energetická krize je na obzoru. Takřka by si to mohl člověk myslet, když si přečte zprávy o tom, jak chtějí producenti ropy omezit těžbu. Saúdská Arábie sníží denní těžbu o milion barelů, to způsobí nedostatek ropy na světových trzích, cena ropy půjde nahoru a to se záhy podepíše na cenách energie obecně. Zkušenost s energetickou drahotou z minulého roku se může opakovat.

Temný scénář nemůže nikdo vyloučit, přesto se často stává, že zdánlivě negativní zpráva může vyvolat pozitivní očekávání. To platí i v případě snahy producentských států snížit dodávky ropy.

Čtěte také

Postup Saúdské Arábie a jejích spojenců je logický. Loni v květnu, záhy po vpádu Ruska na Ukrajinu, vyrostla cena ropy na světových trzích podle databáze Macrotrends až na 120 dolarů za barel. Od té doby ovšem poměrně rychle klesá, konkrétně ropa Brent už je hluboko pod hranicí 80 dolarů za barel. Pro Evropu to může znamenat, že inflace poklesne rychleji, než se dosud čekalo.

Ovšem Saúdská Arábie rozjela mohutné investice do budoucího rozvoje, k tomu ovšem potřebuje vysoké ropné zisky. Pokud cena ropy Brent nedosáhne 81 dolarů, pak se podle německého deníku Handelsblatt její rozpočet propadne do deficitu.

Obavy z dalšího poklesu cen

Něco podobného zažily světové trhy v 80. letech minulého století. Tehdy ropný šok způsobil, že cena barelu ropy dosáhla počátkem roku 1980 v přepočtu na dnešní ceny 140 dolarů.

Čtěte také

Také tehdy se Saúdové a jejich spojenci snažili všemi prostředky udržet cenu vysoko. Ještě koncem roku 1985 se držela nad 80 eury za barel, pak však během několika měsíců spadla na polovinu.

Tehdy to mělo zásadní geopolitický dopad. Sovětský svaz tehdy z prodeje ropy financoval své impérium. Když výnosy spadly, nedokázal už socialistickou soustavu udržet a východní Evropa včetně Československa se osvobodila.

Dnes Rusko financuje z prodeje ropy válku na Ukrajině. Při embargu evropských států a Ameriky, které nekupují ruskou ropu za cenu nad 60 dolarů za barel, vyváží asijským zákazníkům pod cenou 50 dolarů. Saúdská politika Rusům pomáhá před dalším výpadkem příjmů, tím spíše, když šejkové nenutí ruské kolegy, aby svou těžbu omezovali.

Petr Holub

Nejde s jistotou předpovědět, jak to dopadne, ovšem například Petr Lajsek ze společnosti Purple Trading očekává, že se vinou ekonomického ochlazení cena poblíž 70 eur za barel udrží.

Je možné se na to podívat i obráceně. Chování Saúdů prozrazuje obavy z dalšího poklesu cen. Tento pokles by mohl stejně jako před 40 lety donutit Rusy, aby skončili se svou agresivní imperiální politikou. Jak učí historie, byl by to nejúčinnější prostředek.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio