Petr Holub: Další tajnosti se slunečními elektrárnami

29. duben 2013

Minulou středu proběhlo uzavřené jednání vlády, bylo to už podruhé za sebou. V obou případech šlo o stejné téma, nepovolenou dotaci na snížení ceny elektřiny ze slunečních elektráren.

Vláda, jak známo, dotuje od roku 2011 cenu elektřiny, kterou dodávají sluneční elektrárny. Jde o částku 12 miliard korun ročně, kterou si zpětně vybere zdaněním solárníků, tedy provozovatelů elektráren.

Kdyby vláda vysoko nastavené výkupní ceny elektřiny ze slunce nedotovala, zdražila by elektřina koncovým zákazníků, na jednoho občana této země by přibyla povinnost zaplatit okolo tisíce korun.

Tento model však odporuje evropskému právu, které zakazuje veřejnou podporu podnikání a tedy i cen jednotlivých produktů. Pokud chce jakýkoli členský stát něco takového podniknout, musí získat povolení od Evropské komise. Jinak logicky jde o nepovolenou podporu.

Problém se vyhrotil v tomto roce a vláda ho paradoxně způsobila tím, že chtěla svůj postup legalizovat. Už loni upravila příslušný zákon a požádala Evropskou komisi o povolení, zatím ho však nedostala. Tím se dostala do časové tísně, protože v dubnu měla poslat dotaci na cenu sluneční energie za první čtvrtletí.

Bylo tedy možné dotaci udělit a vyvolat tím konflikt s Evropskou komisí, která by se pochopitelně mohla rozzlobit, že Češi rozhodli o veřejné podpoře jednoho druhu podnikání bez dohody s Bruselem. Rozzlobit komisi by se nemuselo vyplatit, protože komisaři by mohli podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Ten může v případě porušení unijních předpisů udělit členskému státu pokutu, v tomto případě by šlo o miliardy korun, nemluvě o tom, že Češi by museli dotaci přece jen zrušit.

Anebo vláda nemusela dotaci platit, tím by však přišli o slíbené peníze výrobci energie ze solárních zdrojů, kteří by to jistě dali k soudu.

Tento konflikt chtěla vláda zatajit na uzavřeném jednání a nebýt úniku do deníku Insider, veřejnost by se o tom nedozvěděla – samozřejmě kromě několika energetických odborníků, kteří na problém už nějakou dobu upozorňují.

Vše skončilo happy endem, jak také jinak, když vláda i pod tlakem zveřejnila jen dílčí informace o jednání.

Dotace na cenu sluneční elektřiny se tedy bude vyplácet i nadále. Ministři usoudili, že jim od Evropské komise nic velkého nehrozí. A médiím dokonce vysvětlili, že ve skutečnosti ani nic nehrozilo, protože jde jen o umělý problém. Většina novinářů překvapivě uvěřila, že opravdu o nic nešlo, maximálně o nějakou kachnu.

Lepší příklad toho, jak se v Česku řeší veřejné záležitosti, se těžko najde. Utajení, dezinformace a nakonec pokrčení rameny patří k základnímu vybavení všech, kdo nesou odpovědnost před svými občany.

V případě dotace na cenu sluneční energie tedy není úplně jisté, jestli bude Evropská komise tak tolerantní, jak předpokládají ministři – Brusel jim zatím nic neslíbil. Z pohledu vlády je však problém vyřešen, přesně podle dalšího zažitého pravidla „zítra je také den“.

autor: Petr Holub
Spustit audio