Petr Hartman: Ústavní soud opět rozhodoval o platech soudců

9. srpen 2016

Ti soudci, kteří se nechtěli smířit s konstatováním, že je stát v minulých letech připravil nesprávným postupem při výpočtu jejich mzdy možná i o desítky tisíc korun, se budou muset svého práva domáhat u mezinárodních soudů. Na ně se musí obrátit po verdiktu soudu Ústavního.

Pochopitelně za předpokladu, že jsou odhodláni i nadále bojovat za své požadavky a věří, že mají naději ve Štrasburku uspět. Takováto chuť chybí většině jejich kolegů.

Většina přistoupila na dohodu

Ti už před řadou měsíců na vidinu zisku všech nevyplacených peněz rezignovali a přistoupili na dohodu se státem. Inkasovali sice méně, ale ušetřili čas i energii. V neposlední řadě nedráždí tu část veřejnosti, která není současné výši platů ústavních činitelů příznivě nakloněna.

O nejnovější verdikt Ústavního soudu se svým způsobem přičinila jedna z žen v taláru, která nepřistoupila na kompromis. Ještě včera mohla být spokojena s tím, že se svých práv byla ochotna domáhat u Nejvyššího soudu. Ten totiž vyhověl jejímu požadavku na doplacení zhruba 35 tisíc korun za několik měsíců v letech 2011 a 2012. Dnes už tento verdikt neplatí. Ústavní soud ho zrušil.

Odvolal se přitom na rozhodnutí svých kolegů, kteří už v minulosti odmítali zpětné doplacení. Zdůvodňovali ho mimo jiné potřebou zklidnit atmosféru ve společnosti a zachovat důvěru soudní moci v očích veřejnosti.

Ústavní soud projednává stížnost na rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů při loňských komunálních volbách

Důvěra veřejnosti

Ta by se však měla budovat poněkud jiným způsobem než přes peníze. Například tím, že verdikty soudů budou dostatečně srozumitelné, vynášené v přiměřené časové lhůtě a budou vnímány jako spravedlivé. V neposlední řadě musí být veřejnost přesvědčena o tom, že rozsudek nebývá ovlivněn tím, kdo zrovna sedí na lavici obžalovaných.

Byť by soudci nedostali za špatně vypočtené platy ani korunu, bez zmiňovaných věcí by to na jejich vyšší důvěryhodnost v očích veřejnosti nemělo zásadní vliv. Zároveň by pro pověst žen a mužů v talárech nebylo dobré, kdyby spor o jejich platy zůstal delší dobu otevřený. Proto by nejnovější rozhodnutí Ústavního soudu mělo přispět k de facto uzavření celé kauzy, alespoň co se tuzemské justice týká.

Byť s vědomím, že nikdo nezpochybnil špatný výpočet platů soudců. A není v tuto chvíli úplně podstatné, zda kvůli nižšímu koeficientu, nebo špatně určenému základu, který se jím měl násobit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio